Galambos Tibi: Teaház #2 – A piala
Vendéglátóm az első alkalommal megkérdezte, hány kiskanálnyi cukrot kérek a teába. Amikor kiderült, hogy cukor nélkül iszom, azt mondta: akkor igazi teát fogunk inni…
Vendéglátóm az első alkalommal megkérdezte, hány kiskanálnyi cukrot kérek a teába. Amikor kiderült, hogy cukor nélkül iszom, azt mondta: akkor igazi teát fogunk inni…
„Mondd, tudod te, hogy kell egy jó teát főzni?” – kérdezte a családi legendárium szerint apám anyámat, nem sokkal azután, hogy összeházasodtak…
A tükörtojás szertartása nagyapámtól maradt rám. Receptje egyszerű: szalonna, hagyma, paprika és tojás.
Teázáshoz való eszközökből egy egész kis gyűjteményünk van.
Gyermekkorom kertjében a körtefa a kisebb fák közé tartozott, kevés gyümölcsöt hozott, de annál inkább szerettük.
Egyszer egy jokohamai vendéglőben az ebédhez káposztasalátát is kértem. Ehhez kihoztak egy érdekes edényt, aminek recés volt a belső felülete.
A fiam elhatározta, hogy töltött paprikát fog főzni, olyat, amilyet nagyapja főzött jó pár évvel ezelőtt…
A karantén tavaly megérlelte az időt a fűszerkertünk megújítására, amely meg is hálálta a törődést. Az erős paprika nem különösebben élvezte a hidegebb napokat, de a mentafélék és a bazsalikom az izraeli januárt is jól bírják.
Mióta beütött a világjárvány, megint több időt töltünk a kertben, és közben persze megújítási tervek is formálódnak. Így került terítékre a fűszerkert is.
Már úgy gondoltam, elfogyasztottuk az idei gránátalma-termés utolsó gyümölcsét is, amikor…
A gránátalma egyike a kertünk kedvenc díszeinek. Húsz évvel ezelőtt, amikor „falura” költöztünk és elültettük, alig volt nagyobb egy vesszőnél.
A reggeli is fontos része lett a napirendnek, az egész napot meghatározó esztétikai élményt nyújthat.