A pisztáciamorzsás, mértékkel kandírozott citromszeletek, szám szerint hatan, katonásan ölelték át a kompozíciót.
Tag: Lakner Zsuzsa
Lakner Zsuzsa: Spárgadiplomácia
A járvány miatt komoly veszélybe került az idén tavasszal a németországi spárgatermés betakarítása. Otthon ragadtak ugyanis azok a lengyel, román és bolgár dolgozók, akik ilyentájt Németországba utaznak, hogy szakszerűen leszedjék a termést. A gazdák a kormányhoz fordultak segítségért…
Lakner Zsuzsa: Stuttgarti terasztermények
A képen látható paradicsomok palántájához úgy jutottam, hogy nyár elején az egyik ház elé ki volt rakva pár kezdemény ajándékba, és magammal hoztam egyet.
Lakner Zsuzsa: Zöldcsütörtöki pofazacskó
Történt egyszer, hogy egy maulbronni cisztercita szerzetesnek elege lett a böjtből, és a tiltott darált husit belekeverte egy spenótos zöldségmasszába, majd mindezt a Jóisten elől tésztába rejtette, s jóízűen elfogyasztotta. Innen a Maultaschen beceneve: „Herrgottsbescheißerle”, azaz Jóistenátverő.
Lakner Zsuzsa: Garnélás spagetti ízfokozókkal
Nincs még egy ember a környezetemben, aki úgy értene a habcsókkészítéshez, mint a Saját levében mestere. Aki csak a receptet olvassa, elképzelni sem tudja, mi lehet olyan nehéz a látszólag pofonegyszerű lépések utánacsinálásában, de ha kóstolta már a habcsókját, alighanem bele se fog. (De ez az írás most egy másik receptről szól inkább.)
Turbuly Lilla: Nulladik nap
Régről itt maradt erőleveskockából / főzök levest, és rejtett tartalékok után / kutatok a kamrában, / hogy ne kelljen kimenni a házból.
Turbuly Lilla–Lakner Zsuzsa: Képviselőfánk
Anya szerint nem kellett volna / azt mondanom Gyöngyi néninek, / amikor a vendégség végén / sütit csomagolt nekünk, / hogy öten vagyunk.
Lakner Zsuzsa: Festményfaló (Archimboldo nyara)
Kívülről befelé kell hozzákezdeni. Az orrával. Ropogós uborka. Kis sóvirággal fűszerezve, magában. Aztán jöhet az édeskömény, hajszálvékonyra reszelve, citrommal, olívaolajban lazán megpárolva.
Lakner Zsuzsa: Kávéfőző-leltár
A kávéivás a nászajándékba kapott piros kotyogóval kezdődött. Máig nem emlékszem, hogy került ki Németországba, de még mindig megvan.
Lakner Zsuzsa: A Képszabóság konyhája
Bözsi mamánál büntetlenül lehetett eszegetni a nyers tésztából és rájárni a kekszekre, amiket egy fém dobozban tartott a szekrényben. Imádtam beszagolni a fűszeres szekrényébe, ahol a szegfűszeg, a bors, a pirospaprika, a kakaó és a fahéj illata gigantikus illatorgiává olvadt. Nagypapám kedvence a káposztás kocka volt, és együtt örvendeztünk, amikor Mama behozta az asztalra.
Turbuly Éva: A zalai erdők ízei
Voltak bizony olyan aranybetűs nyarak, amikor annyi gomba termett, hogy kosárba, „silingába” gyűjthettük a természet zöld és barna fejű ajándékait. A galambicából finom, ropogós pörkölt készült, a vargányát kirántottuk, vagy megszárítottuk.
Turbuly Lilla–Lakner Zsuzsa: Kakaófelhő
Anya szerint jobb lett volna, / ha akkor öntöm a kakaót a kanapéra, / amikor még a régi barna huzat volt rajta, / nem a szép új vajszínű.