Noth Zsuzsánna: Kocsmakalandtúrák #17 / Portói porciók 5 – Torre
Halk, lágy muzsika szólt a torony irányából. A lőrésablakban rézkancsóban zöld növények élnek. A toronyba felkapaszkodva rálátás nyílik a Douró folyóra és Porto városára.
Halk, lágy muzsika szólt a torony irányából. A lőrésablakban rézkancsóban zöld növények élnek. A toronyba felkapaszkodva rálátás nyílik a Douró folyóra és Porto városára.
Vettem 6 szilvás gombócot és 3 sárgarépát, ezeken elvagyok 2 napig, addig nyugodtan tudok szerkeszteni.
A zongorából és a tányérok mintájából arra következtetek, hogy esténként szerelmespárok kedvenc találkahelye lehet, legalábbis őket célozzák meg, hogy látogassák az éttermüket.
A Douro folyó mellett a Ponte D. Luís I. híd tövében ültünk ki a Taberna Rio étterem teraszára ebédelni a lányommal. Az étlapot átfutva a Bacalhau a Bras mellett döntöttünk mindketten.
Félnapos esős városnézéstől megmacskásodott talppal, elcsigázottan tértünk be Porto belvárosában egy utunkba eső gyorsétterembe.
A halakat és a zöldségeket az utcán faszénnel felhevített tüzes vaslapon grillezik, ezért a várakozás idejére egy kis faládikában zsemlécskéket, barna kenyérkockákat és egy tálka majonézes halpástétomot tesz az asztalunkra a kis termetű, vékonyka, idős pincérnő.
A lila nagy pettyes, pörgős szoknyás nő az egyszínű sötétlila alsószoknyáját ki-kivillantva fáradhatatlanul ropja. Egy másik nő időnként hintőport pumpál egy műanyag dobozból a saját talpa alá, hogy jobban csússzon a kövön a cipőtalpa.
Hetvenedik születésnapomhoz közelítve olyan nosztalgikus hangulatba kerültem, hogy feltétlenül gyermekkorom Óbudájába, a Kerék vendéglőbe kellett mennünk a családdal megünnepelni.
Solymi cimboránk üzent, hogy Valentin napkor fergeteges rock and roll parti lesz a Csiliben, elmegyünk-e vele. Hogyne mennénk, gondoltam, hiszen nekem meg születésnapom van.
A pohár vörösbor lerántja rólam félszegségem béklyóit. Odapattanok Zsolt elé, vállunkat összevetve dzsemelünk.
A lelkes fiatal pincérnő szétosztotta a pizzák méretére utaló, péklapát nagyságú étlapokat. Ezek fedezékében tanakodtunk, ugyan mit bír megenni büntetlenül egy epekímélő diétán élő, egy lisztérzékeny és egy lötyögő metszőfogú vendég…
Étteremben mindig olyan ételt rendelek, amit sosem főzök otthon a nehezen beszerezhető alapanyagok és a túl macerás elkészítési mód miatt. A pincér kérdésére azt válaszoltam: nyúl vadasan szalvétagombóccal, vaslapon sült zöldségekkel.