Pető Tünde: A dán konyha – paraszti gyökerekkel
Az első dán szakácskönyv még az 1300-as években megjelent, de a föld népének nem sok ideje és lehetősége volt a szakácsművészet fejlesztésére.
Az első dán szakácskönyv még az 1300-as években megjelent, de a föld népének nem sok ideje és lehetősége volt a szakácsművészet fejlesztésére.
A dánoknak még ahhoz is szavazás kell, hogy nemzeti ételük legyen – írták a magyar sajtóban kissé csodálkozva annak idején, 2014-ben, amikor sor került arra az internetes akcióra, melynek során a dánok nemzeti ételt választottak maguknak. Aki jól ismeri a dánokat, a legkevésbé sem csodálkozik: ők mindent szavazásra bocsátanak, miért tettek volna éppen a hasukkal kivételt.
Harminc évi dániai tartózkodás után mostanra sikerült lokalizálnom azt a jelenséget, amiben a dán és a magyar kultúra élesen eltér egymástól. Ez pedig nem más, mint a medvecukor (dánul: lakrids) fogyasztása.