Peru rengeteg élelmiszernövény őshazája, például a krumplié, a paradicsomé és a kukoricáé, amelyek elképesztően sokféle változatban, színben és méretben teremnek arrafelé, s ez az őslakosok konyháját is meghatározta.
Tag: Varga Marina
Varga Marina: A perui konyha titkai #2 – a tigristej és a kanla
Vajon egy olyan országban, ahol a legnagyobb macskaféle a puma, miért a tigrisről nevezik el a legnépszerűbb italt? És ez vajon afrodiziákum, ami után bárki bevadmacskásodhat, vagy ez inkább macskajajra való gyógyír?
Varga Marina: A perui konyha titkai #1 – Chevice rulez!
Ha életünkben csak egy országot áll módunkban meglátogatni a latin-amerikai kontinensen, az legyen Peru! És ha utunk végén csak egy étel emlékét vihetnénk haza, az legyen a chevice.
Varga Marina: Egy csészényi pesti grandeur
Mióta a New York Kávéház felkerült az európai, sőt a világ legszebb grand caféinak top10-es listájára, szinte lehetetlen bejutni csúcsidőben, akkora itt a turistaroham. Mondhatni, ez tényleg a grandőr átka.
Varga Marina: Egy könnyed parmigiana az Örök Városban
S az étel, aminek szinte semmilyen körülmények között nem tudok ellenállni – és most ott virít az étlap kellős közepén! –, nem más, mint a melanzata parmigiana, vagyis a pármai padlizsán. Ami lehet, hogy nem is pármai igazából?
Varga Marina: Pozsonyi emléknyomok
Milyen jó is néha átugrani egy sztrapacskára a tótokhoz… Ja, bocs, nem is… Hol van az már, hogy egy sztrapacskára átruccantunk a szomszédba, mert ott ízesebb, és főként sokkal olcsóbb volt.
Varga Marina: Make Pelmeni Great Again
Sokan próbálják újrapozicionálni a házias karakterű pelményit mint ínyenc fogást. Legjobb példa erre a moszkvai „Ljepim i varim” pelményiző, amely név hevenyészett fordításban „gyúrjuk és főzzük” lehetne.
Varga Marina: Gasztrotúrán a kimondhatatlan nevű ételek hazájában
Ha valaki egy kimerítő kaukázusi túra során betér egy grúz vendéglőbe éhségét és kulináris kíváncsiságát csillapítani, akkor igen nehéz helyzetben találhatja magát. Hiába vannak ugyanis a grúz ételek nevei a honi ábécén kívül latin és cirill betűkkel is feltüntetve az étlapon, elég könnyű elveszíteni a fonalat a phkhalik, themalik, khinkalik, lobianik és badrijani nigvzitek között.
Varga Marina: Gofcsi és tortizza
Az idei balatoni strandkaja-verseny győztese, illetve egy tavalyi induló – cross-over kulináris élmények, egyenesen a balatonfenyvesi strandról.