Van itt egy nagy hiány, kérem szépen, a hazai szakkönyvpiacon. Jelesül, még mindig nem jelent meg a levéltári hivatkozásokkal, forrásmegjelölésekkel hitelesített, tudományos igényességgel megírt Pacalbarátok Egyetemes Nagy Pacalkönyve!
Pedig nagy szükség lenne egy olyan kötetre, amely felöleli az emberiség összes (!) pacalos ételének keletkezéstörténetét, históriáját, azok változatait, társadalmi dimenzióit, történelmi és irodalmi vonatkozásait, szellemi, filozófiai, filológiai, szociológiai, nyelvtörténeti vetületeit. Bemutatja a pacalételek készítésének tökélyre fejlesztett művészetét, színvonalasan értekezik a pacal hajdani és mai ételkultúrában elfoglalt szerepéről, helyéről és így tovább. Aztán persze lenne szó benne pásztorokról, népekről, szakácsokról, szakácskönyvekről, receptekről, kifőzdékről, éttermekről, marhákról, birkákról, konyhamészárosokról, belsőséghentesekről, edényekről, nagymamákról, meg mindenféle pacallal kapcsolatos elgondolhatóról, elgondolhatatlanról…
Legalábbis én így képzelném ezt az egyedülálló, grandiózus, monumentális művet, Cserna-Szabó Andrásét. Ja, és Esterházy emlékének ajánlva. Ki másnak!?

5 thoughts on “Baranczó Bertalan: A pacal apoteózisa

 1. Az illusztráció a szerző képsorozata, amely azt a projektet dokumentálja, amikor kemencés pacalt készített a sütőtér fáradt hőjének segedelmével: 100-120 Celsius-fokon, körülbelül 8 órán keresztül.

 2. A fenti bréking kicsit kifejtve: hiányló írásunk olyannyira célba talált, hogy immár előrendelhető Cserna-Szabó András 77 magyar pacal című könyve, amelynek várható megjelenése a Magvető Kiadónál 2017. augusztus 31-e!
  A könyv ajánlója:
  "Már az ókori görögök is… vagy ha ők nem, de a rómaiak biztosan! Üssük fel Apiciust vagy a Satyricont, és lám: ott a pacal. És a sötét középkor? Aki olvasta Rabelais-t, csak somolyog. Hát a modernek? Pacal minden mennyiségben, benne úszunk pillangózva. A posztmodernekről már nem is szólunk, csak annyit mégis: a pacal az pacal az pacal az pacal.
  Cserna-Szabó András régi nagy híve a marhabendőnek, tagja a titkos pacalszektának: ők azok, akik minden étlapon a pacalt keresik.
  A 77 magyar pacal nem egyszerűen csak egy könyv. Ez egy igazi, hamisítatlan, őseredeti beavató könyv, alcíme lehetne akár Bevezetés a pacalba vagy A pacal filozófiája, netán A pacalisták evangéliuma is, és egyik sem lenne túlzás. Három részből áll: egy történeti, egy gasztronómiai (77 recept) és egy irodalmi fejezetből. Benne van minden, amit tudni akarsz a pacalról, de sosem merted megkérdezni…
  Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen a kerthelyiségben, kezében kenyér, éppen szaftot tunkol, fröccsöt iszik, s közben új, eddig ismeretlen pacalokkal álmodik."

 3. Ha már Cserna-Szabó és Esterházy, akkor ne hagyjuk ki Bächer Ivánt se! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel