Tel-Avivban reggelire én általában beérem hummusszal és pitával, de mivel most családdal nyomulok, elvittem őket – meg magamat is – a piacra reggelizni. Így történt, hogy reggel kilenckor már emberes sörökkel ültünk egy apró helyen, amit úgy találsz meg, ha a Carmel piacon benézel az árusok mögé; egyébként a vége felé van. Fiatal csajok, jókedvűek, segítenek döntéseket hozni, bár nem nagyon kell.

Ha reggeli, akkor nyilván shakshouka: ez egy izraeli/arab, ki tudja milyen eredetű, kicsit lecsó alapra hajazó étel, amibe beledobnak két tojást, aztán a sütőben megsütik. Ízlés szerint jöhet még rá padlizsán, merguez (itt báránykolbász) vagy feta. Egy darabig nem lesz éhes az ember, az biztos. Pláne, ha a mellette ülő ugyanezt egy kis pácolt csirkemellel kíséri le… És kísérőnek persze már korán reggel az elmaradhatatlan csípősök, kenyerek, s mindez a piac zajában… Csodás napindító.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel