Turbuly Éva: Csalánmártás a Lőverekből

A szó szerint úton-útfélen terjeszkedő csalánból eddig csak teát készítettem, most jött el az ideje a levesként, főzelékként való kipróbálásnak. A kertben lévő apró levélkékből még csak egy-egy teára futja, reggeli sétánkon a Lőverekben azonban szép, fejlettebb bokrokat találtunk.

A leveleket alapos mosás után lecsipkedtem, egy kis olajon megfonnyasztottam, sóztam, körülbelül másfél evőkanálnyi lisztel megstauboltam (azaz meghintettem), kis pirítás után felengedtem vízzel és harmadrészt tejjel. Belevágtam két kisebb gerezd fokhagymát; három-négy percig forraltam, botmixerrel simára turmixoltam.

A nem túl nagy mennyiségből négy tányérnyi, a leves és a mártás közötti sűrűségű, nagyon finom ízű főzet készült. Alátettem az előző napról maradt főtt rizst, plusz fejenként egy tükörtojást, és elkészült az egyszerű ebéd. Ha nincs rizs, pirított kenyérkockával vagy főtt krumplival lehetett volna gazdagítani.

Vélemény, hozzászólás?