Húslevesnek lennie kellett, mert húsleves nélkül elképzelhetetlen lett volna az ünnepi ebéd, de erről nem tanúskodnak a fényképek. Amikről viszont igen, azok a rántott húsok – nyilván csirke- és sertéscomb vegyesen –; a kovászos uborka ezekhez is passzolt, meg a pörkölthöz is. És persze házi sütemények nagy változatosságban, itt is, ott is az összetolt asztalokon. A fiataloknak bent tálalva, a többi rokonnak a levegős teraszon. Délelőtt egy kicsit esett ugyan Pesten, de mire kiértünk a Kossuth téri házasságkötő teremből, már meleg volt, Szigetszentmiklósra pedig, a kertes családi házhoz, igazi nyármelegben érkeztünk meg, ahogyan az el is várható egy augusztus 15-i szombaton.

Alighanem ebédeltünk mi is, az ifjú pár, hiszen hosszúnak ígérkezett a nap, de hogy mit és mennyit, és hol volt nekünk megterítve, az nem maradt meg, és hát nem is fontos. Így is késő délután lett, mire összekészülődtünk, hogy – hátrahagyva a rokonságot – visszaautózzunk a fővárosba, a „lányos házhoz”, pontosabban lakáshoz, ahol a barátok és ismerősök már jó pár órája hangoltak ránk és az esküvői bulira. Itt is volt teríték, talán svédasztalos, még tán frissen is sült valami, s elvileg tortának is kellett lennie. De ezt már végképp homály fedi, mert úgy alakult, hogy oda senki sem vitt fényképezőgépet, így egy fotó sem készült – mobiltelefonok pedig 1992-ben még nem lapultak a násznép zsebében.

Az egyetlen biztos pont az ellátmányból a barátok által azóta is rendre felemlegetett pezsgő, kizárólag kék címkés Extra dry, a jéggel töltött fürdőkádban hűtve folyamatosan prémiumhőfokúra. De szerintem mi Irával ebből is csak másnap ittunk, a szentmiklósi kertben, pár baráttal és Ida Mamával a mogyoróbokor alatt, már túl a lakodalmon, egynapos házasokként, s két nappal a nászút előtt, a fokozhatatlanul szép naplementében.

:::

Az ebéd ma sem volt különösebben ünnepi, cordon bleu és rántott camembert sajt a kockás abroszos kisvendéglőben a Duna-parton, de utána – ezúttal nem a mogyorósátor alatt, mert esőre állt, hanem a teraszon – ugyanolyan jégbe hűtött Extra dry pezsgővel koccintottunk az alkonyatban, immár huszonnyolc éves házasokként.


Szöveg: Zsubori Ervin | A nyitókép Horváth Ira felvétele, 2020. augusztus 15-én készült | A másik képen Horváth Ira, 1992. augusztus 16-án (fotó: Zsubori Ervin) | Ez a bejegyzés az Arnolfini Kantin 1000. ízemléke.

6 thoughts on “Horváth Ira – Zsubori Ervin: Extra dry

  1. Ide most képzeljetek el 28 szívet, mert ma épp annyi jár nektek a 28 évért! Aztán minden évben hozzáteszünk még egyet a további 28 évben is. Aztán még 28-at. Na, ennyi talán elég is lesz 🙂

    1. Igen, ez így elég nagyívű program, valóban… 🙂 Köszönjük, Eszter!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel