Egy Viktória királynőről szóló könyvben olvastam, hogy kedvenc édessége a zselé volt. Megvallom, kifejezetten riasztott ez a túl színes, rezgő, szinte élőlénynek látszó valami, ami persze eszembe juttatta a kocsonya és a benne tanyázó béka történetét is. Az ellenszenvemet fokozandó felidéztem, hogy a zselésítő anyagot mindenféle állati bőrből, csontból meg miegymásból készítik – gondoltam, ezt soha nem fogom elkészíteni.

Mégis, mi történt velem? A kezembe akadt egy felelőtlen pillanatban vásárolt csomag, amire az volt ráírva: agar agar. Mi a csuda lehet ez, s hogy került a kamrámba? – tényleg nem emlékszem.

Konyhatündér munkásságom részeként, s mert igen bátor vagyok, megkerestem és megtaláltam, hogy ez egy növényi zselésítő anyag. Öt súlyos perc alatt elkészítettem a citromból, bodzaszörpből és tokaji borból álló zselét agar agarral, Viktória királyné képét pedig kitettem a falra. God Save the Queen!


Fotó: Erényi Ágnes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel