Gergely Tamás: A zellersó és a távmedicina
Hát, a zellersóval – vagy ahogy mi Erdélyben hívjuk: cellersóval – ugyancsak megleptem a diétás nővért. Örtsalt? – kérdezte kissé megemelt hangon, hogy azonosítsuk, amit hallott. Igen, mondtam, növénnyel ízesített só; egészen pontosan, a teraszon termett zellert a feleségem megszárítja, majd felaprózza, azután tengeri sóval összekeveri, abból lesz az az igazán ízletes fűszer, ami a képen fekete pontokként szerepel.
Mert a diétista képek alapján okít, hogy nekem, a betegnek mit szabad, és mit nem, melyikből kevesebbet, melyikből semmit. Én otthon lefényképezem, amit eszem, ő meg kommentálja, amit lát. Kívülről fújja a szénhidrátokat meg a fehérjéket, ám zellerrel ízesített sóról még nem hallott…
Fotók: Gergely Tamás.