Svédország hosszú ország. Ha mondjuk Malmönél lefele fordítanánk, Olaszországig érne. Úgyhogy kevesen ismerik az északi tartományokat, még a svédek nagy része sem jut el oda, nemhogy bevándorló. Viszont mi…

Szóval első nagyobb északi utunk egy Örnsköldsvik nevű városba vezetett, amelyiket a helyiek – lerövidítve a nevet – Öviknek becéznek, a kirándulásunk óta mi is.

Övikben a modern könyvtáron és a kikötőn kívül nem sok megcsodálni való van, viszont gazdag a vidéke turisztikai látnivalókban. Feltűnt nekem, hogy a várostól cirka ötven kilométerre létezik egy jávorszarvasfarm, ahol még a látogatók is fejhetnek jávorszarvasteheneket. No de egy közeli világítótorony, a sürströmming (erjesztett hal) múzeuma, illetve az ebéd a kikötőben elvette az időnket, választanunk kellett, így a jávorfarm a következő útra maradt.

Úton hazafele, még mielőtt letértünk volna az Öviket Stockholmmal összekötő E4-es útról (mert vonzottak egyéb turistaérdekességek), leállítottam kedves kis Fordunkat egy vegyeskereskedés előtt. Imádom ezeket, mert mindeniknek – függetlenül attól, hogy a Hargitán, valahol a cseh dombháton vagy Észak-Svédországban találhatók – egyéniségük van, saját illatuk, és millió dolgot kínálnak, ami csak ott vásárolható meg. Esetünkben egy fehér hűtőszekrény volt a különlegesség, mely tejtermékekkel volt megtöltve.

Kérdem, jávorszarvastej nincsen? Hát erre a tulaj a hűtőszekrénynek ugrik, az addig mindössze udvarias férfi arca annyira megváltozik, hogy szóban nem tudom eléggé ecsetelni: színt kap, szeme kikerekedik, pupillája kitágul. Három flaskát mutat, mindháromban jávorszarvastej, sőt, mindeniket pontosan abban a farmban fejték, amelyiket mi kihagytunk.

Boldogabb voltam, mintha magam fejtem volna! Kiválasztottam egy kétdecis üveget, amit drága kincsként hoztam haza, s itthon kóstoltam meg. Állaga a bivalytejhez hasonlít, viszont édesebb annál. Naponta nem innám, de ha valaki Öviket emlegeti a közelemben, ízlelő szemölcseim előhívják annak a tejnek az emlékét…


Illusztráció: Sara Krieger, Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel