Ha Albániában az ember elkerül egy akármilyen eldugott zugba, egészen biztos, hogy talál kávézós helyet. Az albánok nem olyan régen önállóak, a görög, római, velencei, török megszállás után a 20. század első felében az olaszok ültek a nyakukra. Ebből legalább annyi előnyük származott, hogy megtanulták tőlük a kávéfőzést. Elsőosztályú kávégépeket szereztek be Olaszországból, és kiváló macchiatókat, eszpresszókat, lattékat készítenek.

A 2010-es évek első felében volt szerencsém többször eljutni Albániába. Tiranában is sok jó kávéházat fedeztem fel – akkoriban, átszámítva a leket forintra, 120 forint körül volt egy kávé, s már másnap törzsvendégként fogadtak –, de igazi kedvencre mégis az Albán Alpokban akadtam, a Theth nevű településen, útban a Grunasi kanyon felé. A falu szélén lévő apró kávézóban (100 forintért) tökéletes macchiatót főznek.


Fotó: a szerző családi archívuma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel