Faragó Emma: Konyhaterápia #4 – Játék a fűszerekkel (és csirkével)
Ilyen vészterhes időkben nem igazán van lehetőségem utazni, ezért a fűszereket használom utazásra. Például, hogy eljussak Marokkóba.
Az egyik kedvenc terápiás ételem a tajinés csirke kuszkusszal. Bár inkább nevezném marokkói csirkének, mert az eredeti étel egyfelől tajinében, egy speciális, kúp alakú marokkói edényben készül (amelyben a kúpnak köszönhetően a pára visszajut az ételbe, így jobban érződik a fűszerek aromája), másfelől legtöbbször parázs felett – márpedig nálam a tajine és a parázs is kimarad a folyamatból. Én egy egyszerű serpenyőben szoktam főzni, de a végeredmény így is nagyon finom.
Tajinés csirkét egy gyakran visszatérő álmom miatt kezdtem el készíteni. Sivatagos területen vagyok, egy tevével. Az Álmoskönyvből tudom, hogy a teve önmagában szerencsét jelent, vagy arra utal, hogy túl sok terhet cipelünk magunkkal.
Már a főzés elején, ahogy rászórom a hagymára az összekevert fűszereket, magával ragad az az élettel teli, harsány illatvilág, ami ilyenkor keletkezik. S ez csak fokozódik, ahogy aztán hozzáadom a többi dolgot is.
Egy igazán színes ételt kapok a végére. Másik ember leszek tőle.
Fotók: Faragó Emma.