– Rántott csirke – sikította a vöröske.

– Nem! Csirkepörkölt – kiáltotta a barnácska.

– Na de hölgyeim, miért vitatkoznak ezen? Az emberek egy része a rántott csirkére esküszik, míg a másik a csirkepörköltre. Évszázadok óta nem jutottak dűlőre, melyik a népszerűbb. Akkor majd éppen önök döntik el ezt a kérdést? – ripakodott a két hölgyre fényes öltözékben pózoló barátjuk.

– Nem a népszerűség a lényeg, uram – mondta a vörös –, hanem az, hogy melyik az egészségesebb. S én azt mondom, a rántott csirke.

– Ah, badarság, hogyan lenne már egy kenyérmorzsába és lisztbe forgatott, olajban kisütött hús egészséges? – kontrázott a barna.

– Na és a pörkölt, azzal a sok hagymával és zsírral, ezt ön sem gondolhatja komolyan. A lisztet helyettesíthetik lenmag-, szezám- vagy tökliszttel, s a morzsára is ott a zabpehely. Mennyi fontos vitamin egy helyen – kiáltotta ingerülten a vöröske.

– Az olaj itt a legnagyobb gyilkos, édeske – vágott oda a másik.

– Milyen tájékozatlan egy némber maga, ott áll az újságon, amelyben már fillérekért ajánlják az olaj nélküli sütőket, pont a rántott csirke a példa – ordította a vörös, és egy lépéssel közelebb ment vitapartneréhez.

– Hölgyeim, nem ismerek magukra, holott naponta találkozunk. Mi ütött abba a csinos kis fejükbe? Ráadásul, ha jól tudom, önök mindketten vegetáriánusok.

– Ettől még igenis fontos, hogy amihez a nevünket adjuk, az egészséges legyen – húzta ki magát a barnácska.

– Álljanak arra az oldalra, amelyikkel egyetértenek, de ne veszekedjenek – bölcselkedett hím barátjuk.

– Nem tehetjük, nincs beleszólásunk, sose volt – kotyogta szomorúan a vöröske. – Tudja, ma már csupán a divat a fontos. Pár napja láttam, hogy a TikTokon csak úgy istenítik a tojáshelyettesítő agaragart. Na most mondja meg, egy moszat. Tikmony isten, alig hittem el. Mit gondol, hányan repültek rá?

A hosszú nyakú hím meglódította a fejét jobbra, majd balra, így mutatva, hogy fogalma sincs a válaszról.

– Kétszázezren. Fél óra alatt ennyien gondolták úgy, hogy egy moszat egészségesebb, mint a mi tojásaink – a barnácska lehajtotta a fejét és szipogott.

– Van ennél rosszabb is – kotkodácsolt a vöröske –, amikor az unokatestvérem Amerikából azt üzente, hogy vigyázzunk, mert az olyan farmokról, mint a mienk, már menhelyekre viszik a tyúkokat. Nem lehet belőlük még kotló sem, nemhogy rántott csirke. Mit szól ehhez? Hiányzik erről a helyről bármi is, ami a boldogsághoz kell?

– Nekem speciel egy jó kis domb igen, unalmas ez a sík terep, de így legalább könnyebb rendet tartani – tűnődött a vörös tarajú. – No megyek is, körbenézek. Kikiriki. Önöknek azt javaslom, hagyják a vitát, és ha van kedvük egy kis hancúrozáshoz, akkor jöjjenek a magvakhoz.


Illusztráció: Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel