A honiglekach hagyományos mézes sütemény, amely Rosh Hasanára készül minden évben. Nagyon tömény tészta, benne van minden, ami jó és drága; aszalt szilva, rumba áztatott mazsola, dió, fahéj, gyömbér és kávé. Kerek formában készítem, hogy ugyanilyen kerek legyen az új év, és sok mézet teszek bele, hogy édes is legyen.

Másnapra még finomabb, minden harapásnál érzed, ahogy egymás után kibontakoznak az új év édes, fűszeres ízei. L’shana tova tikatevu, legyünk mind jó évre beírva! Valami ilyesmit fogok írni a most készülő zsidó szakácskönyvembe a recepthez – határozom el, miközben a nedves októberi földön kuporgok, és próbálom távol tartani a kutyát a fotóalanytól.


Nyitókép: Rubin Eszter; riportfotó: Seres Attila.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel