Noth Zsuzsánna: Kocsmakalandtúrák #34 – Depresso Kitchen, Eger
Egerben üdültünk az unokákkal a téli szünetben. Betértünk a Depresso Kitchen étterembe vacsorázni, a lányom születésnapját megünnepelni. Szeretem a látvány szempontjából is izgalmas alapanyagokból összeállított ételeket. Az összetevők ízvilágán külön-külön el lehet csemcsegni. A baconba göngyölt szűzérmék hercegnő burgonyával, kápiapaprika-krémmel hívta fel magára az étlapon a figyelmemet.

A kisütött szűzérmekarikákat a szorosan rácsavart bacon nem változtatta zsírossá, csupán az íze lett kissé füstösen pikánsabb. A hercegnő burgonya tulajdonképpen tejszínhabtasakból csúcsos puszedli formájúra kipréselt burgonyapüré olajban megsütve. Vörösesbarnás külseje roppanós, a belseje a pürébe kevert tejtől és vajtól egyszerre édeskés és sós, és lágy marad. A hús- és krumplidarabkák ízét a kápiapaprika-krémbe mártogatva olyan kellemesen fűszerezi meg, hogy semmilyen itallal nem kívánom leöblíteni.
A szűzérmék megrendelése előtt azon vívódtam, hogy szárnyas májat burgonyakrokettel vacsorázzak-e. Miután a lányom azt választotta, és megkóstolhattam, örültem neki, hogy az előbbit választottam. A szárnyas máj is nagyon ízletes. Hagymásan, gombásan pörköltnek van elkészítve, egy kupacban a tányér közepére téve. A krokettek úgy vannak köré helyezve, mintha azok támasztanák meg, hogy ne folyjon szét a pörkölt. Ez az étel jobban mutat a tányéron, viszont a kápiapaprika-krémes szűzérmék ízvilága izgalmasabb.

A komaasszonyom sült pisztrángot evett tepsis burgonyával. Hosszasan elpiszmogott a pisztráng szálkátlanításával, amire nem számított, és kissé zavarban volt. A nagyobbik lányom céklás rizottót evett, az unokák maradtak a régóta bevált húslevesnél és a hamburgernél. Mindnyájunknak ízlett az étel.

A Depresso étteremnek a berendezése is elnyerte a tetszésemet, a hatalmas égőkből összeállított csillároktól kezdve a nagyítóval ellátott whiskys üvegig. A kapucnis pulóveres, farmeros, életvidám pincérlány közvetlen stílusa emelte a családi születésnap hangulatát.

Aki több napot tölt Egerben, annak a Depresso étterem – a maga lezser és egyben családiasan barátságos kisugárzásával – jó célpont lehet.
Fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.