Gergely Tamás: Héja a pityókának
Ha valaki nem tudná, a pityóka a burgonya székely változata. Az Arcanum is felsorolja a pityókát a névváltozatok között: burgonya, csucsorka, földi alma, pityóka; tréfásan: svábtök, kutyatök. A Mikszáth-rajongók tisztelik még kolompérként, mi Brassóban krumplinak neveztük.
S ha számtalan neve van, még annál is több egészségügyi indok arra, hogy fogyasszuk. Én most csak a héjáról szándékozom írni, arról pedig tudjuk, hogy… sok rostot, fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz, hogy kiváló kálium- és B13-forrás… Na ezek győztek meg arról, hogy egyem. A héját is.
Szakácssegédként elértem, hogy én hámozom meg a főtt krumplit. Íznek se rossz, én egyenesen élvezem, ízemléknek se utolsó, de hát a rejtett anyagai! Fél kiló bekebelezése után érzem, hogy a kálium úgy ficánkol a véremben, mint a pisztráng a hegyi patakban, hogy a vastól hirtelen megnő a vörös vérsejtjeim száma, kidagad tőle a vérerem. Hétköznapi nyelvre fordítva: megbír ma is egy sétát a szervezetem. A Mälar partjáig le, meg vissza.
Illusztráció: Freepik.
