Galambos Tibi: Rajzok a konyhából #5 – Tükörtojás, ahogy nagyapám szerette
A tükörtojás szertartása nagyapámtól maradt rám. Receptje egyszerű: szalonna, hagyma, paprika és tojás.
A tükörtojás szertartása nagyapámtól maradt rám. Receptje egyszerű: szalonna, hagyma, paprika és tojás.
Teázáshoz való eszközökből egy egész kis gyűjteményünk van.
Gyermekkorom kertjében a körtefa a kisebb fák közé tartozott, kevés gyümölcsöt hozott, de annál inkább szerettük.
Egyszer egy jokohamai vendéglőben az ebédhez káposztasalátát is kértem. Ehhez kihoztak egy érdekes edényt, aminek recés volt a belső felülete.
A fiam elhatározta, hogy töltött paprikát fog főzni, olyat, amilyet nagyapja főzött jó pár évvel ezelőtt…
A karantén tavaly megérlelte az időt a fűszerkertünk megújítására, amely meg is hálálta a törődést. Az erős paprika nem különösebben élvezte a hidegebb napokat, de a mentafélék és a bazsalikom az izraeli januárt is jól bírják.
Mióta beütött a világjárvány, megint több időt töltünk a kertben, és közben persze megújítási tervek is formálódnak. Így került terítékre a fűszerkert is.
Már úgy gondoltam, elfogyasztottuk az idei gránátalma-termés utolsó gyümölcsét is, amikor…
A gránátalma egyike a kertünk kedvenc díszeinek. Húsz évvel ezelőtt, amikor „falura” költöztünk és elültettük, alig volt nagyobb egy vesszőnél.
A reggeli is fontos része lett a napirendnek, az egész napot meghatározó esztétikai élményt nyújthat.
Iskolás koromban néha nekem kellett az ebédemről gondoskodni. Ez legtöbbször abból állt, hogy felmelegítettem a villanyrezsón a kikészített ételt, de néha önálló fűzésre, például májpirításra is adódott alkalom.
A szardínia persze frissen sütve a legjobb, de azért a konzervált változatából is ki lehet hozni jó kis reggeliket és uzsonnákat. És még akár filozofikus mélységekig is juthatunk közben.