Reggelizni a legjobb mulatság, csak erről a hétköznapok szorításában érthető módon hajalmosak vagyunk elfelejtkezni. Ha viszont akad egy kis szabadidőnk és kulináris élvezetekre szánt pénzünk, akkor eldönthetjük, hogy ebédelni-vacsorázni megyünk-e, vagy a reggelit szánjuk egy kellemes találkozóra. Érdemes az utóbbit választani – egészen másképp indul így a nap.

Amerikában is tudják ezt, és az egyszerű sajtkrémes bageltől a sült krumplis, bundás kenyeres, baconös, amerikai palacsintás változatokig számos lehetőség áll előttünk, ha a reggeli kávéhoz harapni is szeretnénk valamit. S míg tíz-tizenöt éve még azon sajnálkoztunk, hogy Budapesten nincsenek korán (értsd: 10 óra előtt) kinyitó kávéházak, reggeliző helyek, ma már nem lehet okunk panaszra. Éppen ezért, amikor Amerikában élő barátnőnk hazalátogatott, elhatároztuk, hogy a napot közös reggelikkel indítjuk, és megmutatjuk neki a főváros legjobb helyeit: legyen köztük pesti és budai reggeliző; fiatalos hely és klasszikus; pékség és étterem; beülős és kiülős; nemrégiben nyílt, felfedezésre váró gyöngyszem és évek óta megbízható törzshely. Fontos szempont volt még, hogy kényelmesen elférjünk, tudjunk üldögélni, beszélgetni. Egyszer sem csalódtunk. (A képek többségén az látszik, hogy a kávéval nem tudtuk megvárni az egyébként időben érkező ételeket. Olyan jól esett…)


Zoska Reggeliző Kávézó

Az első állomásunk a Zoska volt az V. kerületben, a Károlyi kert szomszédságában. Igazi fiatalos hely a bölcsészkarral szemben, ahol a külföldi egyetemisták kedvesen arrébb húzzák a laptopjukat, ha éppen mellettük találunk helyet. De ülhetünk az ablakba, a műfüves kanapéra, és éppúgy mártogathatunk répaszeleteket avokádókrémbe, és rendelhetünk zabkását, ahogy ehetünk amerikai palacsintát is juharsziruppal. Nagyon kedves a kiszolgálás, finom a kávé, a könyvespolcok előtt barátságos hangulatban reggelizgethetünk egész nap. És ez nagyon fontos, hogy egy jó reggeliző helyen egész nap lehessen reggeli típusú ételeket rendelni, mert ugyan ki mondja meg, kinek mikor van reggel?


Alma Nomad Bakery

A második nap egy rendkívül barátságos helyet fedeztünk fel, még mindig a belvárosban. Az Alma Nomad Bakeryt nemrégiben nyitotta egy kedves pár, és amíg kint üldögéltünk egy kis asztalnál, várva, hogy fél 9-kor kinyissanak, hallottuk, ahogy sürögnek-forognak, sütik azt a rengeteg, általunk nem is ismert finomságot, ami aztán roskadásig megtölti a pici bolt pultját. A gyümölcsös, zöldséges, édes, sós, színes kosárkák a spanyol származású férj hazáját idézik (az alma spanyolul azt jelenti, lélek), illatuk betölti az egész mesebeli Kamermayer Károly teret, nem csoda, hogy fél 9 után öt perccel már sor áll a péksüteményekért. A hely annyira új, hogy még ez olvasható az ajtó fölött: SZALÁMIBOLT. Nem lehet eltéveszteni.


Villa Bagatell

A harmadik nap átmentünk Budára, és a XII. kerületi polgárok kedvelt és népszerű éttermében reggeliztünk: a Villa Bagatellben van pékség is, a földszinten, és a helyben sütött finomságokat a kerti asztaloknál is el lehet fogyasztani, mi azonban az emeleti bisztró teraszát választottuk. Kényelmes fotelek, pazar kilátás a Németvölgy utcáira, házaira, kedves kiszolgálás. Itt úgy gondoltuk, ötvözzük a klasszikus kínálatot az újonnan divatos mártogatós módival, ezért pezsgős vagy lazacos reggeli-összeállítás helyett (mert olyan is van!) kétszemélyes kenyérkosarat rendeltünk, az összes létező feltéttel, plusz kacsamájmousse-t. Mindenki mindenből ehetett, vehetett, kenegethette a helyben sütött kalácsot, kenyeret.


À la Maison Grand

Negyedik reggelinkre visszatértünk Pestre, a belvárosba. Ha a Zoska olyan, mint egy fruska, akkor az elegáns À la Maison Grand a reggeliző helyek nagyasszonya. Minden, de szó szerint minden van. Már azzal jól lehet lakni, ha csak végigolvassuk az étlapot, a számtalan tojásételt és a különböző típusú – magyar, angol, francia, bécsi, amerikai – reggeliző tálak összetevőit. Mi végül Eggs Benedictet, Croque Madamot és egy Avocado Stuffed Sandwichet választottunk, a szokásos tejeskávéval, narancslével. Ennél nagyobb reggeliválaszték nincs a városban, és természetesen egész nap elérhető. Ha a délelőtt folyamán érkezünk, érdemes asztalt foglalni, mert a környék turistái pikk-pakk megtöltik a helyet.


Déryné Bisztró

Az előző nap meghozta az étvágyunkat a klasszikus tojásételekhez, és nem akartuk kihagyni a kulináris városnézésből Buda másik népszerű, jól bevált, üzleti reggelikhez is kedvelt éttermét, a Dérynét. A hely specialitása, hogy nincs klasszikus étlap, de szívesen elmesélik, milyen reggelik közül választhatunk. Mi azonban „biztosra mentünk”, a szalmaburgonyával tálalt, jellegzetes fűszerezésű és már libamájas változatban is kapható Eggs Benedict volt reggelivadászatunk célpontja, úgyhogy mindhárman azt kértünk. Kint telepedünk le, néztük a járókelőket és a helyben készülő péksüteményekért érkező környékbelieket, s úgy éreztük ezen a – sajnos utolsó – napon is, hogy kerek a világ.


2 thoughts on “Sümegi Noémi: Öt reggeli

  1. A franczkarika! 🙂 Már megreggeliztem, pedig elmehettem volna felfedező útra…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel