Kornél a nyitott pénztárcájára meredt. A fia fotója nézett vissza rá – olyan ősrégi szokás volt ez, fotót tartani az ablakos tárcában, Kornél az apján kívül senkit sem ismert, aki így tett. Sőt, pénztárcája sem volt már manapság senkinek.

– Csaknem igazi bőr?

Kornél kis körasztala mellett egy elegáns nő állt, királykék kiskosztümben, fehér magassarkúban.

A férfi bólintott, felpattant, megigazította zakóját, és enyhén meghajtotta magát.

– Ne haragudjon – folytatta a nő –, egy barátnőm ajánlotta ezt a hagyományőrző éttermet, és meglepődtem, hogy amint belépek, meglátok egy ilyet… – A nő elhallgatott, ahogy a főpincér lépett hozzájuk. Udvarias arcán őszinte mosoly villant.

– Sajnálom, hölgyem, sajnos minden asztalunk foglalt.

– Ó.

Kornél hezitálás nélkül a vele szemközti, fehér székre mutatott.

– Ha meg nem sértem… Csatlakozzon. Én most rendeltem.

A nő hálásan Kornélra mosolygott, és kezet nyújtott.

– Ilke Jónsdottir.

Kornél is bemutatkozott, leültek, Ilke a napi menüt kérte a főpincértől. Óvatosan Kornél pénztárcája felé pillantva kérdezte, okosórával fizethet-e.

– Sajnos ennél régebbi fizetőeszközöm nincs, de a barátnőm szerint elfogadják.

– Persze, hölgyem – mondta a főpincér kedvesen –, bármi nem biometrikus azonosítású fizetőeszközt elfogadunk.

Ilke elégedetten mosolygott vissza a férfira, majd ahogy az távozott, a nő izgatottan Kornél felé fordult.

– Szóval?

A férfi egy pillanatig értetlenül bámult vissza a nő kicsiny, kerek arcába. Minden kicsi volt rajta: apró szemek, fitos orr, pici száj. A nő feje tetején ráadásul kicsi kalap ült, kék, ovális bonbonos dobozként, kétszáz éve volt tán divat; remekül eltalálta a hagyományőrző étterem hangulatát.

– Ó, ez – kapott észbe Kornél, és kinyitotta újra a pénztárcáját; a nő érkezésekor becsukta. – Igen, marhabőr. Még az apámé volt. Ez pedig a képen itt Nátán, a fiam.

Ilke talán mondott volna valamit erre, talán nem. Fiatal pincérlány lépett hozzájuk, limonádét hozott mindkettőjüknek, a nő elámult, hogy a pohárban igazi jég van, csakis vízből.

– Csodálatos ez a hely. Eredetileg csak az vonzott, hogy már a kerthelyiségben sem működik az agyhullámkamera, és valódi emberek szolgálnak ki, de…

– Megértem.

– Úgy látom, ön szereti a régi szokásokat.

Kornél egy utolsó pillantást vetett Nátán mosolygós fotójára, majd a zakója belső zsebébe csúsztatta. – Bizonyos szokásokat igen. Inkább úgy mondanám, nem dobom ki az ablakon a régit csak azért, mert régi.

– Hmm, hadd találgassak. Ön pénzügyes?

– Valóban. És ön… – Kornél elgondolkodott. – Szállodában dolgozik esetleg?

Ilke elnevette magát.

– Orvosbiológus vagyok.

– Á!

Kornél a mellkasára tette a kezét.

– Baj van? – kérdezte a nő.

– Nem… miért lenne baj?

Ilke a férfi keze felé biccentett.

– Nem – ismételte meg Kornél –, csak a… csak tudja, nemrég volt szívműtétem… és hát…

– Mindent értek – bólogatott a nő. – Nem akarok beleszólni, de… úgysem valószínű, hogy találkozunk még valaha… szóval logikusnak tűnik a feltételezés, hogy bionikus szívet kapott, és a fiát, akinek a képét a tárcájában hordja, bántja mindez.

Kornél leesett állal meredt Ilkére.

– Szóval így van – sommázta a nő halkan. Tétovázva folytatta. – Ha megenged nekem egy megjegyzést… a szeretetet nem a szív sejtjei tárolják. – Félve nézett a férfi egyik szeméből a másikba, majd hogy nem kapott visszajelzést, tovább beszélt. – Minden sejtünk alap építőköve az információ, a nulla és az egy, az igen és a nem. Nem csak a szív működik így, hanem az egész szervezet… nem véletlen, ha a gyomrunkban vagy a mellkasunk közepén érezzük, ha valakit szeretünk vagy ha valaki megbánt minket. A… a fia utánaolvashatna ennek, megnyugodna… főleg, ha tudományos alkat, esetleg.

Kornél még mindig rezzenéstelenül ült.

Ilke elvörösödött.

– Ne haragudjon. Megbántottam. Inkább elmegyek…

Kornél kinyúlt a kis asztalon, és megfogta a nő kezét.

– Nem. Kérem, maradjon.

Fiatal felszolgáló lépett melléjük.

– Halleves?

Kornél elengedte Ilke kezét, és hátradőlt. A fekete inget és derékkötényt viselő fiú mindkettejük elé kaportól illatozó levest tett. Ilke habozva nyúlt a kanál után. Kornél eltökéltebb volt; még azt is eldöntötte magában, hogy azt, miszerint özvegy, majd csak a következő találkozójukon mondja el a nőnek.


Illusztráció: Pexels + Pixabay + Kantin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel