Az őszi ciprusi utazásunkat megelőző esten az 1913-ban alapított Kiskakukk étterembe ültünk be a lányommal vacsorázni. A berendezés a mai napig megőrizte múlt század eleji meghitt hangulatát. Sötétbarnára pácolt faasztaloknál foglalnak helyet a vendégek, bordó, aranymintás kárpitozású székekre. A korhű, bordó virágos drapp tapétát kovácsoltvas csillárok és falikarok világítják meg meleg fényükkel. Nemcsak a bútorok, az evőeszközök és a tányérok is a régi békeidőket idézik.

A lányom sült kacsamellfilét rendelt, gratin (csőben sült) burgonyával és ribizlimártással. A számomra eddig ismeretlen köret vékonyra szeletelt burgonya besamelmártással összekeverve, sütőben megsütve. A fűszeresen kisütött kacsamell a savanykás ribizlimártással és a kissé pikáns krumplival izgalmas ízkavalkáddá áll össze.

Panaszra nekem sem volt okom. Szarvasbélszínt kértem burgundi mártással, házi krokettel, sült almával és áfonyalekvárral. Az ételféleségek összeállítása és tálalása már a megkóstolást megelőzően önmagában lenyűgözött. A malomkeréknyi törtfehér tányérokra lenézve megállapítottam, hogy a pozsonyi úti étterem üzemeltetői nem az ételek mennyiségére helyezik a hangsúlyt, hanem a minőségükre. Eddigi életem során szarvasbélszínnel még csak nem találkoztam, nemhogy megízlelhettem volna vajpuha, szaftos, karmazsinpiros húskarikáit. Ropogós, illatos krokettel, áfonyalekvárral nyakon loccsantott sült almával. A Mennyország illatos mannája sem érhet fel ilyen csodával, mint ez az egy tál étel.

A szarvasbélszínhez édes vörösbor kívánkozott, a lányom száraz vöröset fogyasztott a sült kacsamellfiléhez. Egy palack szódavíz mellett tervezgettük ciprusi utazásunkat, ami akkor onnan, a nyirkos október végi Budapestről nézve szintén elég ígéretesnek tűnt. Az ívelt, homályos üvegben szervírozott zizegő szódavíz látványa is annyira lenyűgözött, hogy nem mehettem el mellette méltató szavak nélkül.

Az ételek íze, az étterem hangulata – az udvarias, diszkrét pincérekkel együtt – tőlem ötcsillagos osztályzatot kap.


Eredeti fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.

1 thought on “Noth Zsuzsánna: Kocsmakalandtúrák #27 – Kiskakukk

  1. Korábban mini lángossal tálalták a szarvast, az volt a csúcs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel