Halász Géza: Curry laksa malájosan
Gyanús fehér port tartalmazó zacskók voltak a csomagban. Persze tudtam, hogy a húgom Ausztráliából nem mérget küld, hanem – ahogy a zacskókon látható is volt – egyik kedvenc ázsiai ételem por változatát. Ettem ilyet párszor ausztrál éttermekben, büfékben, indiai, óceániai és thai módra is, de nekem leginkább a maláj változat ízlett. Nézegettük a zacskókat egy darabig, aztán nekiláttunk. Én megpróbáltam az igen nehézkes, angol nyelvre hasonlító leírást megérteni, Gabi pedig elkészítette.
Nem volt nagy élmény, Gabi meg se kóstolta, de ha valakinek mégis fölcsigáztam volna, itt az egyszerűen elkészíthető recept:
1. Oldjuk a doboz tartalmát 1,6 liter (eredetileg itt „4 cans” szerepelt, amit hosszas guglizás után 4 decinek állapítottam meg) forrásban lévő vízben, vagy csirkehúslevesben.
2. Keverjük el kókusztejjel, adjunk hozzá sült tofut és forraljuk fel.
3. Öntsük a Curry laksát a tésztára. Díszítsük tojással, garnélarákkal, kagylóval, gőzölt csirkeszeletekkel és mentalevéllel.