Egy fotókiállítás alkalmából 2018 októberében Nagyszalontán jártam. A megnyitó utáni vacsora közben a házigazdák megemlítették, hogy a városban töltöttkáposzta-verseny szerveződik éppen. De nem ám akármilyen, hiszen a pályaművek bográcsban készülnek, és nagyon finomak.

Október közepe óta foglalkoztatott a gondolat, hogy ki kellene próbálni itthon is a bográcsos töltött káposztát. Karácsony előtt két héttel tartottunk egy próbafőzést. Nem változtattunk semmit a régi, jól bevált családi recepten, a különbség csak az volt, hogy az összeállítás után az egészet nem a villanytűzhelyre helyeztük, hanem egy bográcsban, a kertben tettük tűz fölé. Négy órán át tartottam életben alatta a tüzet. A leragadást megelőzendő időnként egy laza csuklómozdulattal megforgattam a bográcsot.

A próbafőzés annyira meggyőző volt, hogy a karácsony előtti szombaton újból belevágtunk, sőt, akkor már vendégeket is mertünk hívni, hogy kóstolják meg a bográcsban főtt töltött káposztát. Az előző eredményen felbuzdulva, másodszorra egy jóval nagyobb adagot készítettünk, emiatt a főzés hat órán át tartott. Olyan nagy volt a siker, hogy barátainkkal megállapodtunk: ezentúl minden karácsony előtti szombaton megismételjük az akciót.

Egyetlen nehézség volt csak: amint meggyújtottam a tüzet a bogrács alatt, mindkét alkalommal haladéktalanul elkezdett esni az eső. Természetesen ez nem szegi a kedvemet, csak jövőre módosítom a receptet. Így kezdődik majd: végy egy strapabíró esőkabátot.

1 thought on “Szigeti Tamás: Karácsonyi töltött káposzta, bográcsban

  1. Remek ötlet elszántsággal fűszerezve. És Népszabadsággal táplált tűz…!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel