A képen látható kávé a békéscsabai Brill Hotel éttermének egyik asztalán áll 2019. március 23-ának reggelén. A kávé tulajdonosa ekkor 36 órája lakik a szállodában. Március 21-én, valamivel este 8 óra előtt foglalta el az épület első emeletén található 9-es számú szobát, majd nem sokkal később nekiállt színdarabot írni. Nem mintha gyakorta űzné ezt a tevékenységet vidéki szállodai szobák magányában, sőt, épp ellenkezőleg. Ezúttal is csupán egy önként vállalt próbatétel kényszerítette laptopja elé, hogy a csabai éjszaka csendjében reggelig megírjon egy bábdarabot, amely majd az ő pályaműve lesz a VI. Békéscsabai Bábos Drámaíró versenyen.

A feladatra 12 óra állt rendelkezésére, tehát legkésőbb másnap reggel 8-ig el kellett készülnie a művel. Itt most nem térnénk ki az alkotás gyötrelmeire, talán elég annyit megemlítenünk, hogy aznap éjfél körül többen is láttak a békéscsabai Jókai út környékén egy szürke arcú, tébolyult tekintetű illetőt, amint lobogó ballonkabátban rója a kutyaugatástól hangos éjszakát, értelmetlen mondatokat motyogva maga elé…

A nehéz kezdet ellenére a vállalt feladat végül azért sikeresen teljesíttetett, a szerző reggel fél 7-kor e-mailen elküldte kész művét a verseny szervezőinek, és mikor e sorokat írjuk, március 23-ának délutánján, már javában folynak a sok verejtékkel és kávéval megszületett mű próbái a Napsugár Bábszínház egyik próbatermében.

Ja igen, a kávé! Azt nehéz lenne pontosan megmondani, hogy a képen látható tétel pontosan hanyadik is volt a szállodába érkezést követő, alkotástól lázas idők folyamán, de az biztos, hogy az elfogyasztott kávéadagok mennyisége két számjegyű, valahol 15 és 20 között lehet.

Mivel a pályázók – jelen sorok szerzőjén kívül Turbuly Lilla és Adamik Zsolt – színdarabjait e rövid jegyzet készültének másnapján, március 24-én délután mutatják be az előadásaikkal szintén versenyző alkalmi társulatok, könnyen prognosztizálható, hogy az addig hátralévő, hozzávetőlegesen 21 óra alatt e bögre fekete italt még jó pár további követi majd…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel