A szalagos fánk vékony jég. Előnyére válik, ha nem tocsog az olajban, a tésztája habkönnyű, még langyosan a gyomorba kerül, lehetőleg azelőtt, hogy ráopálosodna a porcukor. Ezek, így együtt, ritkán járnak kéz a kézben, ezért nem is próbálkozom az elkészítésével.

Kapóra jött viszont, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség évadnyitó rendezvényén, február 22-én a szigetmonostori Rosinante Fogadóban Szabi, a pék fánkkal rukkolt elő, de valami egészen különleges változattal. Az ő fánkja kovásszal készül, az olajban tocsogást pedig a tésztához adott rummal üti ki a hibalehetőségek sorából. A cukrot reszelt narancshéjjal gazdagítja, továbbá a formát is meghekkeli, kis csavart koszorúkat formáz a tésztából, abba ülteti a saját készítésű lekvárját, végül jön a pisztáciaszórás és egy kis zöldfűszer, ezzel pedig feladja a leckét minden háziasszonynak.

Na, nem nekem, én inkább ilyen rendezvényekre járok, ahol a résztvevők egészen új dimenzióba emelik a hétköznapinak tűnő finomságokat.


Fotó: Szindbád, az Utazó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel