A minap vinyegret salátát csináltam. Napok óta járt az eszemben, hogy milyen elképesztő színei vannak, és mennyire imádom a savanykás ízét, hogy mennyire tápláló és egészséges, tele van élettel. De persze nem tudom fejből, hogy miből mennyi kell, sőt még azt sem pontosan, mi minden van benne. Nekiálltam hát megkeresni az egyetlen autentikus receptet.

Találtam vagy nyolcat. A legjobb vinyegret recept! Orosz vendéglátóink titkos receptje 1, 2, 3. Még Csehov is ezt ette! Az eredeti orosz recept. Az egyetlen vinyegret saláta recept, ahogy az oroszok csinálják.

Gondolataimban megjelent egy orosz fejkendős asszony, aki nem hibázik. Megfőzi türelmesen a céklát, a répát meg a krumplit. A cékla már hajnal óta rotyog.

Én, miközben másfél óra után dúltan kihalásztam a céklámat a lábasból, kissé megtörten levakartam róla a héját, és szeletekre vágva nekiálltam megsütni, hogy minél hamarabb túl legyünk ezen a szakaszon, és a legjobb, legjutalmazóbb részhez érjünk végre, amikor aztán mindent összekeverhetek és megkóstolhatom (persze tudom, hogy állni kéne hagyni, de őszintén, ki bírja ki, hogy meg se kóstolja, amikor két órája – mit két órája, két napja – csak erre vár?), szóval akkor belém hasított egy felismerés. Hogy ugyanaz van az igazsággal, mint a vinyegret saláta receptjével. Hogy soha, de soha nem fogjuk megtudni, mi az igazság. Hogy Csehov hogy ette. És hogy létezik-e a vinyegreteken túli abszolút vinyegret, mindenek fölött.


A szerző coachként és trénerként dolgozik; oldala: Free your mind.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel