Magyarul hogyan is hívhatnánk ezt az édességet? Mézeskalács? Arról inkább a keményre sütött, díszített „keksz” jut a magyar ember eszébe. Gyömbérkalács? Mézespuszedli? Szinte lehetetlen jól lefordítani. De minek is fordítani, ezt habzsolni kell!

Az első lebkuchen valamikor a14. században készült. Mivel Nürnbergen több fontos kereskedelmi útvonal is áthaladt, így a pékek szinte minden fűszerhez hozzáfértek. Kilenc alapvető fűszerhozzávalója van, ezek a világ minden tájáról érkeztek: szegfűszeg Madagaszkárról; édeskömény, ánizs és koriander Egyiptomból; fahéj Srí Lankáról, szerecsendió Szumátráról, míg egyéb fűszerek Mexikóból és Indiából. Kiegészítve a város mellett található erdőből gyűjtött mézzel és magvakkal, meg is volt minden hozzávaló, amivel ez az édesség készült.

Akkora sikere lett a süteménynek, hogy a készítőik hamar kiváltak a pékek közül és megalapították saját céhüket. Mai napig csak a céh tagjai és leszármazottjaik készíthetik; a Nürnbergi Lebkuchen 1996 óta védett márka.


Fotó: Scheili Eszter | A szerző a Vanilia Travels bloggere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel