Már régecske lecsengett a karácsony, utána a soron lévő szentek névnapja, majd a szilveszteri és farsangi dínomdánom is. Beléptünk a negyvennapos böjt időszakába, ami egyszersmind testi-lelki felkészítő a következő keresztény ünnepre, de jó alkalom összeállítani a húsvéti fogások lajstromát is, beszerezni a szükséges kellékeket. Ilyenkor persze óhatatlan terítékre kerül a bárány mint az ünnepi asztal főszereplője. Ettetek-e például borslével készített, s friss léstyánlevéllel bőven megszórt báránycsorbát? Csak azért kérdem, mert az anyaországban alighanem fehér hollónak számít ez a levesétek, de még az erdélyi magyar konyhában is inkább csak ecettel, citromlével, ritkábban káposztalével savanyítják a leveseket.

Az ortodox családoknál azonban már-már rituálészámban megy ez az étel, mondhatni a húsvéti ceremóniák elmaradhatatlan velejárója, s nem is tartják igazi háziasszonynak azt, aki erre az alkalomra nem készít borslevet. Húsvét környékén lehet ugyan kapni a hipermarketekben is, azonban annak se íze, se bűze, ha csak a mindenféle szintetikus adalék förtelmes smakkját nem számítom. Ezért én is elkészítem minden évben a bodzavámi juhosgazdák receptje szerint a magunk egy-két adagnyi borslevét, s persze az elmaradhatatlan báránycsorbát.

A kulináris ukáz pedig így szól: végy egy hatliteres befőttesüveget, vagy cserépfazakat, és forró vízzel fertőtlenítsd ki alaposan. Aztán egy bögre búzadarából, fél bögre kukoricalisztből és két bögre forró vízből készítsd el az alapanyagot (románul: huști vagy mael), melynek körülbelül az a szerepe, mint kenyérkészítéskor a kovásznak. Az így nyert masszát keverd jól össze egy fakanállal, fedd le és tedd meleg helyre. Kerek egy nap után erjedni kezd az alapanyag. Ekkor előveszed a befőttesüvegedet, teszel bele 2 bögre búzadarát, egy bögre kukoricadarát, no meg az erjesztett masszát, aztán felöntöd 4 liter forró vízzel. Alapos keverés után szobahőmérsékleten 4-5 napig erjeszted (fűtőtest közelében hamarabb besavanyodik), s akkor lényegében késznek is nyilváníthatod a produktumot. Csak le kell szűrnöd, üvegekbe töltened, s máris használható. Takarékosabb gazdasszonyok a maradékot sem dobják ki. Egy újabb edényben friss adagot készítenek belőle az ismert eljárás szerint, ezt hívják „másodkéz-borslé”-nek.

Nálamnál okosabbak állítják, hogy a házilag készített borslé nem csak levesek ízesítésére alkalmas, hanem kitűnő természetes probiotikum is. Már csak ezért is érdemes évente legalább egyszer elkészíteni ezt az olcsó, vitamindús itókát, s húsvét előtt tartani vele egy huzamosabb léböjtöt.


Fotó: B. Tomos Hajnal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel