Biró Csongor: Kasspatzl Münchenben
A sajtos galuska (Kasspatzl, Käsespatzle) osztrák étel, de még sosem került a tányéromra Ausztriában. Először Stuttgartban ettem, majd a Chiemsee környékén (D’Feldwies, Übersee) Bajorországban. Kóstoltam marha drága belvárosi étteremben és falusi, bőrnadrágos, rezesbandás kiskocsmában. Tehén-, juh- és kecskesajttal, spenóttal, szalonnával, salátával és sülthagymával. A legjobb búzasörrel. Június 9-én, Münchenben, egy bajor változat volt soron, a tésztája könnyű, a hagyma ropogós, a serpenyő izzik, a házi sör (egy jó pofa Weiss Ayinger) friss, kellemes és bódító.
Szerintem nem véletlen, hogy Stuttgartban ettél először, itt ugyanis nem osztrák, hanem originál sváb ételnek tartják, kapható is mindenütt. Azt gondolom, hogy a tojásos nokedli is inkább innen került Magyarországra a kitelepülő svábokkal Maria Terézia idejében, mint a monarchiából. De lehet, hogy tévedek és ez is olyan történet, mint a sült krumpli, amit az amerikaiak french fries-nak hívnak, közben meg a belgák találták ki…