[Barbély Virág üzenete a távoli tűzhely mellől]

Kedves Kerti Egybesültek!

Felfedeztem egy tortát, amiről azonnal a Spanyolnátha Téli Kertfesztiválja jutott eszembe, ugyanis ez egy hidegkedvelő mussztorta. Kiválóan tart mínuszban. Sőt. Könnyen Schiele-síthető. De ha már Egon Schiele-nek köze van egy tortához, akkor az többé nem mussztorta. Onnantól mufftorta.

Az Auguszt Elemér híres cukrász 80. születésnapjára készített E-80 után szabadon bemutatom tehát az E-100 Mufftortát.

Most pedig átadom a szót a kiválóan fogalmazó és muff(torta)függő Székelyhidinek, hogy mondja el, amit gondolok.

(M)uff.


Székelyhidi Zsolt: E-100 Mufftorta

avagy Egon érlelt barackbőre csupaszítva, csinosan

Finomságokban
lesz része nyelvünknek,
ha ízét a muffnak
érezni kezdjük,
ez tény. Eszement mód
betorkolása a nyeleménynek
ugyanakkor
abszolút tiltást élvez!
Muff falatunk feltétlen
a szájban tartózkodjék
legalább négy különíz-
felfedezésnyi időt vagy többet,
de tíznél, és ha torzul a szánk már,
a nyelet végtére lemehet.
Muffunkról nőmet
kérdezd, ki képes áradozásba
csapni átlagos muffkiváltságokról,
muffösszetevőkről csordulni túl
végtelen sütési időt.
Árképzés tekintetében
engem kérdezzetek.
Mi is ez a torta,
finomkodtok,
fontoltok
kóstolóra várva,
összefolyása előtt
illatnak, nyálnak,
jaj, ti szerelmi muffonauták!
Szemmel látnátok
színét, tartalmára
következtetnétek érzésből,
állagról, apró rezdülésből,
lágy-e, kemény-e, borítja-e valami
százszorszépen simított alakját.

Mi ez a torta mégis?
Sütőnőm rám néz,
pislog, elmondom hát!
Aljának alapja folyasztott
tojáska, angyalul keverve,
azonmód habarva:
piskótára piskótált,
hozzápusmogott
habba állt
formamassza.
Másodszor kövér
mandula durvított
murvája hulljon roppant
lassan fehérlő csokicsorgóba,
az ebből keletkezett kenet
vékonyra sütött
habkarikára üljön s terüljön el.
Harmadiknak hát
erdőből szedett áfonya,
szépen szakított szamóca álljon,
egybe egyesült gyümölcseink
oldódjanak hangulatos musszá,
menő masszát alkossanak.
Baracklatos szirup
szöttyenjen feléjük,
tej színével szaftos szósszá
szottyosodjon az a baracklé,
szuszakolódjon
rá a gyümölcsgyurmára,
legyenek el egymáson,
huncutul egyenedjenek.
Hadd szerelmesedjenek
össze mind a meleg színek,
kenődjön fel, majd nyugodjon le
mindenki hűtőhidegben.
Felülről mindenki édes zsánere,
fini áfonyazselé tetőzze
a sokrétű munkát.
Rétegek rakodása milyen
szép széleket szül,
látni lila, sárga, vörös peremet.
Na, de még nincs vége,
elképzelt tortaképünkre
ki más feküdhet,
mint a muffok fiatal festője,
Egon, akit szinte színezés
közben ért el a festői halál.
Festett muffjai eltűntek
rég a sírban,
testük, tomporuk
örökké kitartott tornapózba
meredt.
Száz éve nincs Egon s vele
női elvesztek,
és száz éve vannak a nők,
Egon velük, és a papírokra
vetett, lassú, lenge elmúlás.
Na, de félre halállal,
kóstolás következik most,
induljon a késélen táncoló
szeletelés-lánc!
Izzítsunk ízlelést,
időzzünk állagon,
űzzünk édest és savanykást
szájtátva! Hajrá, Egon,
hajrá, mufftorta,
hajrá, aki eszi,
és aki kínálja!


Általános elégedettségre feltálalódott, elhangzódott majd heves érzelemkitörések közepette elfogyasztódott 2018. december 2-án Hernádkakon, az immár évtizedes múltra visszatekintő, 27. Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon, amelyen a 100 éve spanyolnáthában elhunyt Egon Schiele-re emlékező 7. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennáléra érkezett anyagok is láthatóak voltak. Torta: Barbély Virág; fotók: Székelyhidi Zsolt.

1 thought on “Barbély Virág – Székelyhidi Zsolt: E-100 Mufftorta

  1. Ehhez csak gratulálni tudok, a sütihéz és a hozzá írt esszéhez. Ügyesek vagytok fiatalok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel