Hárman voltunk kicsiny társaságunkban: Rafi, Gunnar meg jómagam. Pikniken a svéd királyi palota többhektáros kertjében. Rafi Lajos erdélyi magyar költő: cigány, költő és bádogos. Gunnar Svensson svéd költő és bádogos, politikai meggyőződését tekintve kommunista. Rafi első kötetét én fordítottam magyarról svédre, egy másik svéd úriemberrel együtt; a nyersfordítás része volt az enyém. Gunnar úgy jön be a képbe, hogy amikor elmeséltem neki, ki lenne ez a Rafi, ezt mondta: én is költő vagyok, és bádogos; megyek, meglátogatom Rafit Szárhegyen. Elutazott, meglátogatta, majd meghívta új barátját Stockholmba. Így Rafi 2011-ben egy hétig járta a skandináv nagyvárost, én voltam a tolmácsuk.

A programot Gunnar állította össze. Volt abban minden: városnézés, koronázó templom, őrségváltás a stockholmi királyi palotában, a drottningholmi királyi palota – bár, Gunnar, ugye, nem szereti a királyokat… Szóval ez utóbbi program kezdődött a lila szivacstakaró kiterítésével, az ételek elhelyezésével. Minden volt a menün, amit egy nyugdíjas költő-bádogos elő tud állítani. Többek között sajt.

A sajtot megpillantva felcsillant Rafi szeme. Eszébe jutott Gunnar megvendégelése Gyergyószárhegyen; örömmel a szemében mondta, hogy háromféle sajttal kínálták a vendéget, többek közt a híres román sajttal, aminek telemea a neve. Kiült arcára a kedves emlék – talán nem is a sajtok ízét érezte, hanem benne volt az elégtétel, hogy szűkös életük ellenére kellőképpen megvendégelték a svédet.


Fotó: Gergely Tamás. Az írásnak szomorú apropót ad, hogy Rafi Lajos éppen ma hat éve, 2013. június 24-én hunyt el Gyergyószárhegyen; 42 éves volt. > Rafi Lajos emlékoldala.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel