Maga a halászléfőzés alig fél óra. Szerencsére, hiszen ha a több ezer bográcsban valami húzós alaplé készülne, kis lángon, amíg a halhús le nem válik a csontról, akkor a Szentháromság téri népünnepély résztvevői füstmérgezést kapnának.

A közkeletű ugratás szerint három fogás készül Baján. Először a hallé, házi gyufatésztával. Aztán a halhús, a hallétől átpuhult házi tésztával. Végül a beleseknek és okvetetlenkedőknek a maradék, már egészen leveses házi tészta egy kis dióval. Persze, a harmadik fogás ebben a formában csak vicc. A diós tészta is jó választás, de édességnek manapság a legelfogadottabb a csanádi rétes, a közeli Érsekcsanádról.

Az évente egyszer sorra kerülő halászléfőzésre a részt vevő családi-baráti csapatok a rövid főzési idő ellenére is alaposan és hosszan készülnek. A tréning közkedvelt helyszínei a Hajós–Bátmonostor–Nemesnádudvar háromszögben lévő borospincék. Egyébként is, ki kéne menni valakinek borért, hát legjobb, ha eleve ott gyülekeznek, s aztán együtt mennek a főtéri főzésre.

Ami a halászlé elkészülte után történik, arról megoszlanak a vélemények. Valaki a koncertekre emlékszik, más a táncra, ismét mások a tűzijátékra. Olyanok is vannak, akik egyikre sem. A legfurcsább magyarázattal Gyima barátom szolgált, aki azt mondta: „nem emlékszem a tűzijátékra, mert háttal ültem”. Annyi csupán a közös pont, hogy jó buli volt. Idén másnap reggel 6-kor még szólt a zene.

A bajai halászléfőzés nem Baján kezdődik, s gyakran nem is ott végződik. A rutinos halfőzők másnap reggel előbb valamely közeli fürdőben, például Dávodon melengetik megfáradt tagjaikat, majd lehetőség szerint átugranak Nagybaracskára az öreg Jelasityhoz, mert a Bárkacsárdában isteni a haltöpörtyű (ez a hal hasaaljából készül), s ha már ott vannak, esznek egy halászlét is. De az sem ritka, hogy a határ túloldalán, a bezdáni halászcsárdában tesztelik, vajon ott mi kerül a bográcsba. Elvégre a dunai halászlé egész Bácska közös kincse.


A képek a 2019-es Bajai Halfőző Fesztiválon készültek; forrás: Erv photo – Lógó Ervin Photography

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel