Lusta hétvégi reggel Izraelben. A nyár a vége felé jár, de itt, Binyaminában még nem kellemes kint lenni a kertben.

Kiveszek egy pitát a fagyasztóból, felmelegítem a mikróban és kettévágom. Nem két félkörre, hanem széltében, mintha szendvicset készítenék, elválasztom egymástól a két lapot. Hagymakarikákat kezdek olívaolajon pirítani a serpenyőben. Az olaj a Galileai Betlehemben (Bet Lehem Haglilit) működő Galili présházból való, évek óta ott vesszük. A tulaj Érán mosolya ott van minden cseppben.

Néhány szelet Herz szalámi, majd paradicsom és paprika következik. Aztán kiszaladok a kertbe pár friss zsályalevélért, rászórom, s már jön is a tojás, a tetejébe egy szelet sajt, aztán pedig a pita egyik fele. Végül a gőzölgő építményt rácsúsztatom a pita másik felére.

Az asztalhoz ülve behódolok európai gyökereim maradványainak: késsel és villával megyek neki a készítménynek.


Fotók: Galambos Tibi | > Galili présház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel