A vegetáriánus időkben jöttem rá: ha ugyanazon a fogáson kellene hátralevő napjaimat tengetni, szívesen ennék sok zöldséget salátaként, azzal az apró eltéréssel, hogy én a salátát egy finom grillezett hússzelettel fogyasztanám. Egy ilyen fogást minden nap meg tudnék enni, ebédre és vacsorára is, semmi másra nem vágynék mellette. A legjobb étel, amit csak el tudok képzelni.

Dániában azonban, a szeszélyes nyári időjárás miatt, nem egyszerű művelet a szabadtéri grillezés, bár minden zöld területen akad kiépített grillező, és a dánok nagyon szeretnek grillezni. Az eső viszont sokszor naponta többször is permetezi a réteket; néha csak csepereg, máskor ömlik, közben pedig egyszer-egyszer kisüt a Nap, hogy a rend kedvéért mutassa az évszakot az elbizonytalanodott kirándulóknak.

A kerti grillezés sok előkészületet igényel és komoly hercehurcával jár. Nem ritka, hogy mire minden tálca, pohár és egyéb kellék kikerül a kertbe, már nyoma sincs a napsütésnek és szakad az eső. Ilyenkor gondosan letakarja az ember az asztalt, és várja, hogy sorsa jobbra forduljon. Ha netán eszébe jutna mindent visszavinni a helyére, akkor persze garantáltan kisüt a Nap. Ha ezek után úgy dönt, hogy újra próbálkozik, és morogva megint megindul a kert felé, majdnem biztos lehet benne, hogy mire leér a tálcákkal, megint zuhogni fog. A jelenetet tetszés szerint ismételgetheti sötétedésig. Az ilyen időjárást szokták a helyiek, szeretettel és meghatottan, dán nyárként emlegetni, ám én náluk kevésbé tartom meghatónak a jelenséget.

Az itteni grillezési hagyomány rejtély számomra. Hogyan lehetséges, hogy egy olyan végtelenül praktikus nép, mint a dán, amely mindenre kitalál egy könnyen áttekinthető rendszert és imádja a kényelmet, s amely tisztában van azzal, hogy a grillszezonban meglehetősen nagy az esélye az esőnek, fedetlen grillezőket épít mindenhová…

Mondjuk tény, hogy a dánok minden időjáráshoz kiválóan fel tudnak öltözni; egy közmondásuk szerint nem létezik rossz idő, csak rossz öltözet. Vagyis esőkabátban is grilleznek, esernyővel a kezükben, ha úgy hozza sors, mert ha nyár van, akkor grillezni kell, így van ez megírva.

Lehet, hogy óriási üzleti lehetőségek rejlenének fedett grillezők kialakításában Dániában, de erre senki sem gondol. Bennem pedig még mindig maradt annyi a híres magyar pesszimizmusból, hogy nemigen kockáztatok, pláne, ha grillezett húsról van szó vacsorára, inkább begyújtok a sütőbe. Bizonyos dolgok nem érik meg a kockázatot, és a grillezett hús is éppen ebbe a kategóriába tartozik. Mert grillezett hús nélkül a salátának sincs semmi értelme…


A nyitóképen grilltál salátával, a benti felvételen a dán optimizmus megtestesülése: napernyő a grill mellett… (fotók: Pető Tünde).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel