Saarland a legkisebb német tartomány, a német-francia határon, Luxemburghoz is közel. Itt élek lassan egy éve. Ha van saarlandi dolog, az a grillezés. A címben magyarított mondás szerint: „Gott lenkt, der Mensch denkt, der Saarländer schwenkt”. A schwenken egy hintáztató műveletet ír le: a grillező lebeg a tűz felett és így jobban éri a hő.

Nekünk nincs grillezőnk (Magyarországon maradt), de a grillezés általános penetrációjára rengeteg jel utal. Amint tíz foknál melegebb van, a saarlandiak elkezdenek grillezni – a teraszukon, a kertjükben, vagy a szabadban. A parkokban külön kuka szolgál a grillhamu kiszórására. Minden létesítményben (park, múzeum, állatkert) külön szabályzat rendelkezik róla, hol, hogyan és milyen feltételekkel lehet grillezni a kertben.

A Saar folyón kis grillhajókat lehet bérelni, aminek a közepén foglal helyet a grillállomás. A város szélén pedig éjjel-nappal üzemelő automatákból lehet kolbászt és pácolt húst vásárolni, ha esetleg egy buli közepén fogynánk ki a grilleznivalóból.

A karanténos időszak a köztéri grillezést nyilván visszavetette Saarlandban is, de az otthonit aligha. És immár lassan vissza lehet foglalni a grillhajókat és az állatkerti sütögetőket is.


A nyitóképen bérelhető grillhajók a Saar folyón; a másik felvételen grillező a saarbrückeni állatkertben (fotók: Mártonffy Zsuzsa).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel