Saarbrückenben 2018 novemberében jártam először, azzal a céllal, hogy eldöntsük, akarunk-e itt élni. A Fellini olasz étterembe estünk be, tele bizonytalansággal. Ez a város a mi helyünk?
Címke: Mártonffy Zsuzsa
Mártonffy Zsuzsa: Első brunch
Hívjanak már meg egy szülinapra! – sóhajtottam fel pár napja. Bár már közel három éve élünk Saarbrückenben, a beilleszkedés lényegesen lassabban megy a vártnál.
Mártonffy Zsuzsa: Ember tervez, Isten végez, a saarlandi grillez
Amint tíz foknál melegebb van, a saarlandiak elkezdenek grillezni – a teraszukon, a kertjükben, vagy a szabadban. A Saar folyón kis grillhajókat lehet bérelni, aminek a közepén foglal helyet a grillállomás.
Mártonffy Zsuzsa: Karanténkonyha gyerekekkel
Az elmúlt hetekben a következő ételeket készítettük el: „zabkályhás keksz”, kalács, fánk, bagett, zsemle, túrótorta, kakaós piskóta, semi-freddo, csokis és vaníliás puding, habcsók, pizza.
Mártonffy Zsuzsa: Olajbogyók a florentini piacon
Tel-Aviv, Florentin városrész, piac; és mindez 2010-ben.
Mártonffy Zsuzsa: Szívbe szúrva
A cím ne tévesszen meg senkit: nem vámpíros történetről van szó, hanem egy gyümölcsdesszertről, kánikula idejére.
Magyar palacsintázó Tel-Avivban
Hungarian blintzes – ezt a nevet viseli az az étterem, amely nagyon közel volt a lakásunkhoz, amikor Tel-Avivban éltünk. Egy magyar palacsintázó tehát, amiről valaki nagy élettapasztalattal megjegyezte: egyszer mindenki eljön ide.
Mártonffy Zsuzsa: A hummusz nemzetgazdasági jelentőségéről
Amikor Tel-Aviv két régi városrészébe kirándultunk, éhségünkben beestünk egy hummusz-étterembe. De komolyba ám, ahol láthatósági mellényes beengedő ember listával a kezében tartotta kordában az asztalra váró tömegeket.
Mártonffy Zsuzsa: A házi szendvics
Odahaza többnyire nem parizeres kenyeret szoktam enni, de ha a zord külvilágban van dolgom, néha viszek magammal egy jó házi szendvicset. Olyan ez, mint a hamuba sült pogácsa.
Mártonffy Zsuzsa: Kötözni a cukrot
Karácsonyi népszokás, amit Nagyitól tanultam. Ma már nagyon kevés ember tudja, hogyan kell kötözni a cukrot, azaz a szaloncukrot felerősíteni a fenyőfára.
Mártonffy Zsuzsa: A menzák ritmusa
A kilencvenes évek elején voltam középiskolás. Viharos időszak volt ez, de a menza állandóságot adott.
Mártonffy Zsuzsa: Cseresznyelekvár, kóstolóba
Albániában régi szokás a váratlan vendéget lekvárral kínálni. Épp Berat várában sétálgattunk, amikor egy néni lekiabált az ablakból, hogy menjünk fel hozzá kóstolni. Egy nagyon édes cseresznyelekvárt kaptunk, de a néni más lekvárokat is eltett,Kóstolj bele