Olvastam pár héttel korábban, hogy veszélyben az ez évi svéd ajóka, ugyanis kevés a spratt, amiből több hétig való kezeléssel az ajóka készül. Legalábbis ez a szomorú szituáció a bohusläni partok közelében. És ajóka nélkül nincs a Janssons frestelse nevű fogás. Márpedig Janssons frestelse nélkül, ami tulajdonképpen ajókával (szardellával) ízesített burgonyagratin, nem karácsony a svéd karácsony.

Magyarul a Janssons frestelse annyit tesz, hogy Jansson megkísértése, és állítólag száz évvel ezelőtt terjedt el Svédországban, miután egy Per Adolf Janzon nevű színész divatba hozta. Finom a Jansson megkísértése, bár szeretni kell hozzá általában a halakat. A szardellát, a szardíniát például.

Én az ajókát ízesített szószok formájában ismertem eddig, most viszont apák napjára kaptam belőle egy kis formás üvegben, sós napraforgóolajban konzerválva. Olyan szép volt a karika formában rám váró, a Vicayai-öbölben halászott sprattból készült, albán szakszemélyzet által kezelt négy kis ajóka filé, hogy elhatároztam: így eszem meg, vagyis hal formájában. Articsókát választottam mellé, meg olajbogyót, szerencsére, mert a hal magában olyan sós volt, mint a Géra. Ez volt az első lépés.

Na, jó. Hogy enyhítsünk a sósságán, majonézzel, articsóka krémmel, citrommal, apróra vágott kapribogyóval igyekeztünk megszelídíteni, de mert a saját olaját is felhasználtuk, még mindig túl sósnak bizonyult, ezért jó képet vágtam hozzá, az segített.

Harmadik lépés: laskát főztem, abba belekevertem, hát – mennyei hatás! Amennyiben jövő évben is kapok ajókakonzerv-ajándékot, így eszem.

Ami pedig a sprattot illet: ha nincs Bohuslän közelében, akkor nagy a bőség az Északi-tengerben! Idejében importáltak, úgyhogy meg van mentve a svéd karácsony…


Fotók: Gergely Tamás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel