Danit a születésnapjára megleptem egy rejtélyes programmal, még 2019-ben. Oké, ti a cím után nem fogtok annyira csodálkozni, de neki fogalma sem volt, hova megyünk, mikor villamosra szálltunk és mentünk, mentünk délnek.

Egy kis borozóba érkeztünk, ahol grúziai borokat mutattak be és kóstoltattak, emellett kaptunk egy kis hidegtálat és egy összefoglalót a grúz borkészítés titkairól. Hamar kiderült, hogy a hazai borkészítés finomságaival sem vagyunk tisztában, de majd pótoljuk.

Minket sok szál fűz a Kaukázushoz, Örményországban voltunk nászúton, ami ott van a szomszédban; Grúziába még nem jutottunk el, de grúz étterembe már sokszor. Tudtátok, hogy Grúzia az egyik legrégebbi bortermelő vidék, ahol ma is hagyományos, kézműves módon készítenek sok helyen bort? Héjastul, agyaghordóban. Én most tudtam meg, hogy a narancsbor nem narancsból készül (hanem egy rusztikusabb, héjjal érlelt, sárgásabb borfajta).

Jól telt a délután, s ahogy mindenhol Budapesten, találkoztunk egy régi baráttal, meg neki két ismerősével, akik épp most készülnek örökbe fogadni. Mindenütt ez van. Nehéz lesz hasonlókat megélni Saarbrückenben, gondoltuk.


Fotó: a szerző családi archívuma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel