Aki egyszer rákattant és nem tud leszakadni a rock világáról, kísérje figyelemmel a Casanova Pubban fellépő együttesek listáját.

Ha munka után, korgó gyomorral esel be erre a szórakozóhelyre, ízletes, frissen sült lepénnyel ütheted el az éhségedet. A választék változó. Legutóbb kolbászos, Gourmet libamájas, lila hagymalekváros lepény, zöldfűszeres csirkeragus lepény és parajos fetás lepény szerepelt az étlapon. Anna tetszését a csirkeragus, az enyémet a parajos fetás nyerte el. Egy adag két nagy háromszögű, töltve kisütött lepényből áll. A csirkeragusnak lehengerlő az illata, a parajos meg nagyon jól passzol a fetasajt ínycsiklandozó ízéhez. Tartármártásba mártogatva pikáns ízkavalkád.

Az elmúlt hónapokban fellépett együttesek közül a leglehengerlőbb a CandyMen Duó fergeteges előadásmódja volt. A közönség zöme profi táncosokból tevődik össze. Tökéletes összhangban ropják a párok, nincs elvétett lépés, kibicsaklott pörgetés, amiből a nő nem talál vissza a párjához. Az öltözékük pörgős, nagy pöttyös szoknya, papucscipő, és minden egyes gesztusuk a XX. század ötvenes éveibe röpít vissza. Időnként megállnak tánc közben, a hölgyek szétnyitható legyezővel hűsítik magukat, a férfiak nagyokat csattogva, ütemesen tapsolnak.

Az akusztikus gitáros Tom White körbejárja a tánctermet, penget a bárszékeken kuporgó nőknek. A két egyforma hosszan végighúzódó mintával tetovált vádliját felénk villogtatva felsétál a lépcsőn, néhány akkordot a pub ajtajában játszik. Kikiáltja a Batthyány térre, hogy olyan bulit csapnak, hogy még az Országházban is hallják milyen jó hangulat van a Casanovában. Ütemesen visszalépked a színpadhoz, kihalász a gitártokból egy fáradt pezsgőszínű csipkés tangát, felakasztja a húrokat megfeszítő kulcsok egyikére, közben elregéli, hogy egy fergeteges bulin tánc közben esett le egy lányról a tanga, erre kilépett belőle és emlékbe nekiadta. Tamás felváltva énekel és szájharmonikázik. A számok közben is elsüt egy-egy poént. Ez a gitáros és a nagybőgős 100 százalékig kitölti a közeget, amibe belecsöppentek. A nagybőgős Schiffler Patrik a táncparketten oldalára fekteti a bőgőjét, ráhasal és úgy játszik rajta. A nők tapsolnak, sikoltoznak. Időnként Patrik is belép a táncolók közé, és közvetlenül a fülükbe játszik és énekel. Eddig még csak megrendezett filmekben láttam ilyen parázs hangulatot, élőben sosem.

A lila nagy pettyes, pörgős szoknyás nő az egyszínű sötétlila alsószoknyáját ki-kivillantva fáradhatatlanul ropja. Egy másik nő időnként hintőport pumpál egy műanyag dobozból a saját talpa alá, hogy jobban csússzon a kövön a cipőtalpa. Közben a táncoló közönség olyan jelenetbe rendeződik, mintha filmforgatáson lennénk. Három-négy sort alkotva szólóban egyazon lépéseket és kézmozdulatokat tesznek, Rockabilly Strollt járnak. Néhányszor elismétlik a mozdulatsort, aztán egyszerre fordulnak egy másik irányba és ugyanúgy lépkednek. A táncterem mind a négy oldalának előadják ezt a koreográfiát. Harminc-negyven évesektől kezdve egészen a hetvenéves zömök medvefazonokig, mindannyian a legnagyobb élvezettel járják. Egy hatvan év körüli, fekete kefebajuszos férfi lépegetés közben felcsippenti sötétkék, apró mintás ingének a két szárnyát és alig észrevehetően a zene ütemére lebegteti.

Csuda jó fejek mind. Sokan ismerősként üdvözlik egymást érkezéskor. Ilyen derűsen kéne megöregednie mindenkinek, nem esténként a lakásuk börtönébe zárva marni egymást, panaszkodni ismerőseikre.


Eredeti fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel