Félnapos esős városnézéstől megmacskásodott talppal, elcsigázottan tértünk be Porto belvárosában egy utunkba eső gyorsétterembe. A bejárattól jobbra eső asztalokhoz pincér szolgálja fel a főtt és sült ételeket, balra helyezkedik el a gyorsbüfé, a pultnál lehet szendvicsek közül választani és azokkal asztalhoz ülni.

A Salao de Cha Aviz nevű étteremben kacsából készített rizses húst és grillezett lazacot ettünk bébiburgonyával, párolt kelkáposztából és zöldbabból készült salátával. Vinho a Capo fehérbort és sört ittunk. A kristálycsillár a vendégekkel együtt tükröződött a terem végében levő tükörfalon.

Az étterem berendezési tárgyai zömében a múltat idézik. Egy félreeső sarokban ormótlan, sötétbarna pénztárgép áll. Ezzel szemben egy vitrinben régi, puritán csomagolású cigarettásdobozok sorakoznak. A presszórész sarkában réz lepárlókészülék díszeleg.

Az általam rendelt lazacos étel kicsit diétásra készült. Se a rostonsült lazac, se a párolt zöldségek, sem a hajában főtt bébikrumpli nem tartalmazott zsiradékot. Ennek ellenére ízletes az összeállítás. Inkább a selymes sör illik hozzá, mint az általam választott savas fehérbor.

Utólag mondta a lányom, hogy kérhettünk volna hozzá fűszeres olívaolajat a pincértől, amivel meglocsolva jobban csúsztak volna a falatok. Viszont annyi előnye volt a könnyű ételek fogyasztásának, hogy nem nehezedtünk el az asztalt elhagyva, könnyedén barangoltunk délután is Porto kacskaringós, meredek utcácskáin.


Eredeti fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel