Az a gombaleves, amit Koreában fogyasztunk, főétel. Sűrű, kiadós. Kerek szemű koreai rizzsel esszük, és természetesen kimcsivel. A gombaválaszték igen széles, a most készítettbe a pyogo (shitake) mellett négy olyan gomba is került, amelyek egyikét sem láttam még más országban. Mindnek gyógyhatása is van, az ízük is nagyszerű. A leves alapja sertéshús, avokádóolajon megpirítva fokhagymával. Arra jönnek a vastag szelet gombák, majd a víz, só, bors, paprikapaszta, fermentált enchovy lé, gyömbér, cukor, vöröshagyma, újhagyma, egy zöld és egy piros fűszerpaprika. Tofut is lehet beletenni, az enyémben ezúttal nem volt. Finom, csípős, a nagy melegben hűsítő hatású egytálétel.


Fotók: Eugenia S. Lee.

2 thoughts on “Eugenia S. Lee: Koreai gombaleves

  1. Nagyon ingerlő cuccnak néz ki!
    A többféle gomba lehet a lényeg. Utánjárással 4-5 félét itthon is össze lehet szedni! A többi hozzávaló megvan. A szardella szintén. Ki fogom próbálni! A legnagyobb gondom, hogyan lehet 1 személyes adagot főzni, mert a sarjaim nem esznek gombát!

  2. Ez a mennyiség két személyre készült. Ha csak egyedül fogyasztod, ebédre és vacsorára elegendő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel