Ki ne ismerné a híres bajor perecet, a brezelt?! Talán a brezel már nem is nevezhető bajornak, inkább németnek, hiszen bárhol járunk az országban, a brezel megmenthet az éhenhalástól. Elárulok egy titkot magamról! Minden héten kell legalább egyszer brezelt ennem vajjal és tejeskávéval. Van azonban egy fontos kitételem: a perec közepén az összefonódásnak ropogósnak, a hasának azonban puhának kell lennie. Ennek látható jegyei is vannak, a (szerintem) tökéletes brezel színe sötétbarna. Dél-Németországban óriáspereceket is sütnek, amelyek legalább 35 centiméter átmérőjűek. Munkahelyi bulikon, kerti partikon is szívesen szolgálják fel az óriás brezelt megtöltve.

Nem tudtam megállni, hogy ne kerüljön bele az Ella háborúja című regényembe ez a német péksütemény. A történet két idősíkon fut. Mark amerikai orvos, nagyapja amerikai pilótaként szolgált a második világháborúban, az ő kérésére érkezik Mark a délnémet kisvárosba, Singenbe. A fiú keresi a helyét az idegen világban, de a perec őt is rögtön elcsábítja. Rövid részletben jelenik meg a perec iránt érzett szeretete:

„Másnap reggel Mark a kórházi szobájában reggelizett, tányérján a kedvenc vajas perece illatozott. Amikor Singenbe érkezett, már ismerte a német brezelt. Egyszer már evett ilyet New Yorkban, de rá kellett ébrednie, hogy ebben a helyi pékségben sütik a legjobbat. Kívül ropogós, belül puha, a vaj a korona rajta.

Mark csodálkozott, hogyan lehet lapjában kettévágni egy ilyen lapos péksüteményt, s gyanította, a büfésnek van egy titkos fogása. A perec ízélményének csúcsán járt, amikor kopogtattak, és a professzor dugta be a fejét a résnyire nyitott ajtón.

– Nem zavarom? – kérdezte.

– Egyáltalán nem, örülök, hogy látom! – Mark felpattant, izgalmában a földre sodorva a perecet. Leguggolt, s még a lehullott darabokat szedegette, amikor a professzor elmondta, mire jutott.”


Bagó Tünde: Ella háborúja | 21. Század Kiadó, Budapest, 2023 | 287 oldal, 5490 forint | Fotó: Szalai Krisztián.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel