A Bakáts tér 9-es számú házban üzemel a Namgyal Momo Tibeti Étkezde és Teázó. A földszinten a kiadópult előtt asztalok és székek állnak, hogy az európai étkezési szokásoknak is megfeleljen az étkezde, a falépcsőn felvezető galériában viszont az alacsony asztalkák köré ülőpárnákat tettek a szőnyegpadlóra. Nyáron ventilátor kavarja a levegőt és a mennyezet alatt keresztben kifeszített zászlófüzéreket. Főleg a változatosságot kedvelő, rugalmas értelmiségi fiatalok telepszenek le a galéria párnáira. Csendesen filozofálgatnak vagy merengve legeltetik a szemüket a halk népzenekíséretben libegve táncoló színes zászlócskákon.

A kiadópult üveglapja mögötti szögletes fém tárolóedényekben sorakozik az aznapi ételkínálat. Ez általában tíz-tizenkétféle szürkemarha-fogás. A Tibetből áttelepült szakács elbeszélése szerint hazájában szárított jakhúsból készítik az ételeket. Nálunk ezt az alapanyagot nem tudja beszerezni, ezért a jakhúsra legjobban emlékeztető sovány szürkemarha-húsból készülnek a fogások.

Első alkalommal gombás, hagymás szaftos szürkemarha-csíkokat ettem bulgurral. Kellemes fűszerekkel ízesített, barna szaft borítja a húst. Szeretném lefotózni a felcímkézett fűszertartó edényeket, de ez a tervem meghiúsul, mert a névadó tulajdonos, Namgyal olyan tibeti fűszerkeveréket használ, aminek az összetevőit nem árulja el.

Második alkalommal padlizsános szürke marhát eszem kakaós csigára emlékeztető formájú, zöldségekkel töltött tibeti kenyérkével. A tésztája lágy és foszlós, enyhe ízesítésű zöldségtöltete tökéletesen harmonizál az intenzív fűszerezésű húshoz.

A szürkemarha-alapnak az ad változatosságot, hogy milyen zöldséggel készíti el a szakács. Az említett gombás és padlizsános verzió mellett ott sorakozik a spenótos, fehér retkes, zöldséges, burgonyás, cukkinis, babos, csicseriborsós, póréhagymás, kaliforniai paprikás, zöldborsós, brokkolis, kelbimbós, zelleres, kelkáposztás szürke marha is. Némelyik csípős változatban is készül. Köretnek rizst is lehet választani.

Szerepel még az étlapon gőzgombócra emlékeztető húsos vagy vegetáriánus (zöldségekkel töltött) momo is. Novembertől Namgyal levessel is szolgál. Mivel nyáron és kora ősszel jártam a Tibeti Étkezdében, a levest még nem kóstoltam meg, de elhatároztam, hogy arra is, valamint az összes szürke marhás főételre is sort kerítek. Nem hagy nyugodni a kíváncsiság, míg az étlap kínálatát nem eszem végig.

Az italkínálat húszféle teából és alkoholmentes gyömbérsörből áll. Az én fantáziámat a vajas teák izgatják. Legközelebb megkóstolom azok egyikét is.

Az étterem falán damnyem névre hallgató háromhúros pengetős hangszer lóg, amit Namgyal az elbeszélők szerint már többször megszólaltatott a vendégei megörvendeztetésére. Mivel hajdanában a hazájában az operaház kórusában énekelt, ilyen jeles alkalmakkor kellemesen zengő hangjának is szabad utat enged.


Eredeti fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.

1 thought on “Noth Zsuzsánna: Kocsmakalandtúrák #26 – Tibeti ebéd a Bakáts téren, Namgyal konyhájából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel