Míg szüleink éltek, a családlátogatást összekötöttük turistaútjainkkal: Stockholmból ötméteres Volvónkon lecsorogtunk Kolozsvárra, illetve Brassóba. A „lecsorogtunk” azt jelenti, hogy napi 400–500 kilométeres adagokban feltérképeztük Dánia, Németország, Ausztria, Magyarország azon városait, amelyek a sztrádák közelében fekszenek.

Nemcsak a városnézés volt fontos számunkra, hanem sok minden egyéb, például a szállodák és panziók ételkínálata; a reggeli, ugye, mindenütt be volt számítva a szoba bérébe. Ízélmények kavalkádja!

Nem tudom felejteni a dán Karen vendéglátását, ízlésesen megterített asztallal és a reggeli csúcspontjával, a háromperces főtt tojással! Az olyan volt, hogy se három másodperccel többet, se kevesebbet nem kellett volna főzni, tökéletesnek bizonyult minden alkalommal – mert hozzá visszajártunk. De nem is csodálkoztunk: a falon ott lógott a diplomája, miszerint ő profi panziótulajdonos.

Meg hát nagyon jól emlékszem a fuldai frissen sütött zsemlékre! A Szent Bonifác relikviáit őrző katedrális közelében található panzió udvarára beállt a kék furgon, a zsemlék még kellemesen langyosak voltak. És ropogósak. És jóízűek. Az Alpokban frissen fejt tejjel és helyben köpült vajjal kínáltak, Melkben helyi sajtokkal. Veszprémben „életmentő” kávéval, amire nagy szükségünk volt, ugyanis az ágynemű bolháitól nem sokat aludtunk…

Szóval több mindent láttunk, tapasztaltunk. Megtanultuk, hogyan lehet kombinálni az alapanyagokat, ízeket. Megtanultuk, hogyan lehet újítani, vagyis az otthoni receptek alapanyagai mellé újat bevinni. Írtam már korábban is Éva szendvicseiről, hadd mutassak be egy ilyet: a nyers céklás variációt.

A kenyér lenmagos, puha, búzalisztből kovásszal készült a közeli Jakobsbergben, elkenve rajta a Becel nevű svéd repcemargarin. A párizsi finn, a sajt holland, a paprikakarikák egyenesen Törökországból érkeztek. A cékla pedig Gotland szigetéről. A cékla nem főtt, hanem nyers. Nemcsak azért, mert különösen jó íze van nyersen és lédús, hanem mert cukorbetegeknek úgy ajánlott, és több benne a C-vitamin. C-vitamin-bombának nevezik a szakkönyvek, s attól lesz bombajó maga a szendvics!


Fotó: Gergely Tamás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel