Gergely Tamás: Húshagyó
Svédországban a húshagyókedd szokását manapság a húshagyókeddi süteménnyel kapcsolják össze (svédül semla, vagyis zsemle). A jólét oly nagy az északi államban, és az egyházi tradíciók annyira mellékesek, hogy a legtöbben már nem is tudják, mi az alapja az egésznek. Viszont a zsemle finom, hát a vékonypénzűek is megengedik maguknak.
Alapanyaga a búzaliszt, a képen látható példánynak a közepe mandulakrém (ma már több változata is van, de ez a klasszikus), a mandulamassza fölött pedig tejszínhab, amit – svéd ízlés szerint – nem cukroznak. Ja, és a zsemléből előzőleg kivágott kalap.
Persze zsemle és zsemle között óriási különbségek lehetnek, a miénk ebben az évben a híres, nagy hagyományú Vete-Kattenből származik (körülbelül a magyar Gerbeaud-nak felel meg). Ha fekete kis pettyeket lát meg a képen az olvasó, akkor az az őrölt kardamomnak köszönhető.
És a csomagolás sem mellékes!
Fotók: Gergely Tamás.