Az író házaspár Umbriáról szóló kötete egyszerre gasztronómiai és kultúrtörténeti kalandozás. A duettben megírt, fejezetenként egymásra is reflektáló kötet élménybeszámolói lényegében személyes hangvételű idegenvezetésnek tekinthetők, erőteljesen hatva az érzékszerveinkre. Az olvasónak mindvégig olyan érzése van, mintha a szerzőpáros – Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely – útitársaként jelen lenne a helyszíneken.

A kötet három nagy fejezeten keresztül – háromfogásos ebédhez hasonlóan – kalauzol végig minket Umbria három városán, Todi, Assisi, és Foligno utcáin, terein. Megismerhetjük e települések nevezetességeit, a kultúrtörténeti érdekességeket, a szentek és fontosabb történelmi személyek életét, eközben testközelinek érzékelhetjük az utcák, a tavernák, borozók jellegzetes mediterrán hangulatát.

Mintegy „köretként” Umbriára vonatkozó, hosszabb irodalmi idézeteket tálalnak Szerb Antal Utas és holdvilágából, valamint Jékely Zoltán Találkozások, magasabb szinten című novelláját teljes terjedelmében beidézik.

A helyi konyha specialitásaival is megismerkedhetünk, ínycsiklandó képekkel illusztrálva. A szerzők dicséretes módon gondosan kerülték a gasztro-közhelyeket, kiváló érzékkel Todi, Assisi és Foligno egyedi kulináris világára fókuszáltak. Arra is ügyeltek, hogy itthoni alapanyagokból is elkészíthető ételek receptjeit válogassák össze, legyen szó a májas crostiniről, a kacsahúsos ravioliról, vagy a rozmaringos hátszínről. Bizony, az itáliai konyha választéka nem csupán spagettiből, lasagnéból és pizzából áll!

A kötet nemcsak útikalauz, hanem korrajz is, egyfelől a régi és mai Umbriáról, és egy kicsit rólunk, magyarokról. Szó esik benne az Umbriai Magyar Köztársaságról, és az okokról, amelyek miatt az író házaspár a kitelepülést választotta. „Vendégségben járhatunk” a szintén Umbriában élő Csillik Nóránál, aki szakácsként hozott létre sikeres vállalkozást. Továbbá a kötet lapjain megjelennek a viselkedni nem tudó magyar turisták is.

Az Élni és enni Umbriában regényes stílusú útinapló, receptkönyv, egyben remek kedvcsináló egy umbriai kiruccanáshoz.


A nyitóképen Assisi látképe (forrás: Pixabay) | Péterfy-Novák Éva – Péterfy Gergely: Élni és enni Umbriában | Felhő Café Könyvek Kft., 2024 | 200 oldal, 9900 Ft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel