Noth Zsuzsánna: Kocsmakalandtúrák #36 – Byblos libanoni étterem
Elég volt egyszer említenie Edit lányomnak, hogy ínyére való a libanoni konyha, Ildi lányom hamarosan talált rá alkalmat, amiért az egész családnak a Byblos étteremben kell ebédelnie.
A bejáratnál egy kis asztalon bazárnyi kegytárgy fogadott minket. Ötágú gyertyatartó előtt sziklán heverő sellő, egymással szemben álló, égnek meredő ormányú elefántok, turbános szerecsen inas szobra fémtálcával, ládikák, kávékiöntő serpenyő, zöld üvegballonok száraz ágakkal.
Az étterem földszinti termének mennyezetéről hatalmas sokágú csillár lóg, hangulatvilágítást adó textil lámpaernyőkkel. A fal előtt vitrines bárszekrény áll díszes, talpas kristálypoharakkal és csészékkel telerakva.

Falépcsőn kapaszkodunk fel a barna-szürke kockás tapétával borított falú emeleti terembe. A falat romantikus tengerparti kép díszíti. Hosszú asztalhoz telepszünk le, kényelmes szürke fotelokba. Előételnek Mezze válogatást és vegyessaláta-tálat kérünk. Nagy, csipkemintás fémtálcára tett kis cseréptálkákban falafel, humusz (csicseriborsókrém) és taboule: darált, sózott petrezselyem bulgurral, tetején apróra vágott paradicsomkockákkal.

A következő tálkában muhammara: fűszeres, darált dióból, kenyérmorzsából és gránátalmaszirupból összekevert szósz, csicseriborsóval díszítve. Mellette rahib: grillezett padlizsán zöldségekkel. Apró, sült kolbászkák fénylenek egy kis tálban salátaágyon. Lapos, kerek kenyerekből, pitából tépkedünk, ezzel mártogatjuk vagy lapátoljuk a finom falatokat. Vegyes fattoresh halványkék cserép salátatálban káposzta, paradicsom, spenót, csicseriborsó, uborka van balzsamecettel és olíva olajjal meglocsolva.
Úgy elteltem a finom falatok kóstolgatásával, hogy főételnek Kebbeh előételt kérek. Impozáns látványt nyújtanak a barna szélű, tengerkék öblű, rücskös felületű cseréptálban a propeller alakzatúra elrendezett, darált bárányhússal töltött, rőtbarnára sütött, keleti fűszerekkel megszórt, hegyes bulgurhengerek.
A vőm Arayess tálat rendelt. Ez ízesített bárányhússal töltött, lávakövön sült lapos kenyérkékből áll, vegyes, párolt zöldségkarikákkal, friss lila hagyma csíkokkal, egy kosár hasábkrumplival. Fehér tálkában fokhagymás sajtkrém illatozik a tálcán, ebbe belemártogatva ízesítheti meg a töltött lepényt, a sült krumplit és a zöldségeket. Mivel a fokhagyma illatát nem szereti, szárazon eszegeti a tálca tartalmát. Annak ellenére, hogy a tálon felhalmozott étel látványos, látszik a vőm arcán, hogy valami egészen másra számított.

A két lányom Koftát eszik – tahini szósszal nyakon loccsantott sült darált bárányhúst. Ez az ízletes és laktató étel paradicsomszeletekkel, lila hagymával, gránátalmamagokkal és citromszelettel van feldíszítve.

Nagylányunokám és anyóstársam Fetteh hagymás csirke musahant kértek. Mindkettőjüknek ízlik ez az összeállítás, csak a lánykán kifog a mennyisége. A maradékot dobozban hazaviszi vacsorára.

Szelíd lelkű kisfiúunokám annyira sajnálja a leölt állatokat, hogy évek óta nem eszik húsos ételt. Anyukája javaslatára serpenyőben párolt zöldségeket kér kuszkusz körettel. A zöldségek olajos, paradicsomos ízesítésétől idegenkedve csak a kurkumás kuszkuszt lapátolja magába nagykanállal.

Az udvarias és ráérős kiszolgálás lassan, élvezettel falatozgató családomnak tetszésére szolgál. Fél napot elücsöröghetünk kedélyesen beszélgetve. Nem sürgetnek, nem tukmálnak ránk italokat, desszerteket. Mivel van időnk bőven, azért limonádé, kávé és puding is lecsúszik a családtagok torkán.
Eredeti fotók: Noth Zsuzsánna | Effekt: Kantin.