A drúzok az iszlámból váltak ki majd’ ezer éve, jellegzetes népviseletük van, betérni, beházasodni nem lehet közéjük. Izraelben több településen élnek, és szolgálnak az izraeli hadseregben. Hogy ennél is többet tudjunk meg róluk, a Golán-fensíkon egy drúz családnál szálltunk meg, a nagy közös beszélgetések reményében. Erre sajnos nem volt idejük, de legalább hagyományőrző drúz vacsorát és reggelit kaptunk.

A drúz vacsora elemei: drúz pita – ez egy óriási palacsinta, sajnos nem frissen készült, ezért kicsit avas szaga volt. Hozzá humusz, saláta, főfogásnak pedig paradicsomos-zöldbabos csirke, rizzsel. Utána édes szirupba mártott sült tésztagolyók. (A második estén töltött káposztát kaptunk; ez nem vicc, csak a káposztalevelekbe rizst tekertek, a húst mellé adták.)

A drúz reggelire rántottát mértek, fűszeres pizzaszerű lepényt, ismét az avas palacsintát, salátát, sajtgolyót, olajbogyót, rózsavizes-szirupos süteményt. Meg lehetett enni, de visszasírni nem fogjuk a drúz konyhát. Viszont nagy előnye volt a vacsorának, hogy a szobánk előtti kis kertben ehettük meg, Nimród várát csodálva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel