Nem is gondolnánk, néha egy egyszerű uzsonna is mennyi értéket hordoz – és most nem csak az ásványi anyagokra gondolok. Vegyünk például egy szerdai napot, 2011. március 30-át. Íme a recept, zárójelben a rejtett adalékokkal:

A téglavörös térkővel kirakott kertszegletet megszabadítjuk a ráhullott mogyoróbarkáktól (alaposság). Kihordjuk a kamrából az ott télire felhalmozott fenyő kerti székeket (tárgyak tisztelete). Előszedjük és a megtisztított placcon összeillesztjük (kétkezi munka becsülete) a garázsban tárolt nagy kerti asztal (vendégszeretet) alkotóelemeit. A gázóra-leolvasót felhívjuk telefonon (proaktivitás), s időpontot egyeztetünk vele másnap 9-re (naprakészség), gázóra-leolvasás lehetővé tétele céljából (polgári engedelmesség). Karcsú korongokat választunk le a spájzban fellelt, már-már a fás szárúak rendjébe tartozó jégcsapretekből, elfogyasztás céljából (környezetterhelés mérséklése). A melegházi magyar paradicsomot (tudatos vásárlás) körülbelül nyolc részre aprítjuk. Az előcsomagolt (praktikum) falusi sonkából (hagyományápolás) kiveszünk egy szeletet (önmérséklet) és összetekerjük (kreativitás). A baráti közvetítéssel (kapcsolatok ápolása) közvetlenül a gyártótól vásárolt (őstermelők támogatása) valódi csabai házi kolbászból (nosztalgia) vékony szeleteket metélünk (takarékosság), s azokat az előző összetevők mellé egy kistányérra halmozzuk (koncentráció). Egy doboz eredeti (minőségközpontúság) kaukázusi kefirt adunk fel mellé (egészséges életmód), s köretként a városi péküzemben vásárolt zsemlét (helyi ipar felkarolása) porciózunk hozzá. Az egész mindenséget kivisszük az előkészített kerti asztalra (természetközeliség), s vietnami háncsalátétre helyezzük (multikulturalitás). A képhez még patinás sótartó, családtörténeti jelentőséggel bíró üvegpohár és míves evőeszköz tartozik (megadni a módját). A kompozíciót gondosan lefotografáljuk (értékmegőrzés), majd kiváló étvággyal elfogyasztjuk (önfenntartási ösztön). Némi üldögélés és tűnődés után (hétköznapok megélése) leszedjük az asztalt (felelős viselkedés), s begépeljük a receptet (tapasztalatátadás). A fényképezőből kinyert digitális fotót (nyitottság az újra) beméretezzük (precizitás), majd a szöveggel együtt feltöltjük a blogba (digitális írástudás). És ezzel az Arnolfini Archívum családi alkotócsoport részéről (alkotókészség, családközpontúság) a tavaszi-nyári-őszi szezont megnyitottnak nyilvánítjuk.

3 thoughts on “Zsubori Ervin: Szezonnyitó uzsonna

  1. És megosztjuk a világgal, hadd tanuljanak az Arnolfiniaktól (példamutatás)! És örvendezünk a leírásnak magunk is (lelki táplálék). És kimegyünk a konyhába körülnézni, mi legyen az uzsonna (tovagyűrűző hatás).

  2. Na, itt nem csupán a pavlovi, de az intellektuális reflexeket is mozgósítottad (lanszírozás)
    Berci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Fel